Astım: Yaşam sırasında acı değişmek nasıl

KaramelaYedi

New member
Çocuklar, ergenler, hamile kadınlar: Astım, yaşamın her aşamasında başka bir şekilde kendini gösterir. Almanya'daki milyonlarca insan bundan muzdarip – ancak iyi bir tedavi ile normal esneklik genellikle elde edilebilir. Bu özellikle astım için önemlidir.

Nefes alırken ıslık çalıyor, hava azdır: astım Almanya'da yaygın bir hastalıktır. Bununla birlikte, doğru tedavi ile, astım hastalığının seyri önemli ölçüde etkilenebilir, diyor Münih Helmholtz Çevre Sağlığı Merkezi direktörü ve Astım ve Alerji Önleme Enstitüsü (IAP) direktörü Erika von Mutius. Bu şekilde, çocukların ve yetişkinlerin mümkün olduğunca az şikayetleri elde edebileceğiniz. 6 Mayıs'ta Dünya Astım Günü'nden haberdar edilecek olan hastalık henüz iyileştirilemedi.

Özellikle önemlidir: astım yaşamın farklı aşamalarında değişebilir ve hatta kendi başına kaybolabilir. Genel bir bakış:

çocukluk

Mutius'un dediği gibi, çoğu astım hastalığı yaşamın ilk dört yılında görülür: “Yeni vakaların yaklaşık yüzde 80'i ilk yıllarda gerçekleşir.” Astım, saman nezlesi veya gıda alerjileri gibi diğer alerjilerin dahil olup olmadığına bağlı olan çok bireysel olan “çok değişken” bir hastalıktır. Bölgede viral enfeksiyonlar veya sigara içme gibi astımı tetikleyebilecek risk faktörleri de vardır.

Mutius Uzmanı, “Bir tedavinin amacı, çocukların sporla bile normal bir hayat yaşayabilmeleridir. Artık ilacı o kadar iyi ayarlayabilirsiniz, çocukların normalde esnek olması” diyor Mutius Uzmanı.

Astım muzdarip çocuk sayısı binyılın başında arttı, şimdi yüksek seviyede stabil oldu. “Her onuncu çocuk astımdan muzdariptir, bu da önemlidir.”

gençlik

İyi haber: Çocuklarda tahmin, Mutius'un dediği gibi hastalığın tekrar kaybolmasıdır. Ergenlikte astım, özellikle erkekler, tekrar “büyüyebilir”. “Ama bu şiddete bağlı. Daha kolay bir seyirle, ergenlik döneminde hastalığın tekrar kaybolma şansı daha yüksek.” Kızlarda, genellikle sadece ergenlik içinde veya sonra başlar. “Neden, bunu henüz anlamadın.”

Yetişkin

Astım en çok çocukluk döneminde ilk kez yaygındır, ancak Alman Pnömoloji ve Ventilasyon Tıbbı Derneği (DGP) başkanı Christian Taube, sadece yetişkinlikte oluşan astım biçimleri de vardır. “Astım tüm ömür boyu ortaya çıkabilir.”

Hamilelik sırasında kadınlar

Hamilelikte, astım hastalığının seyri farklıdır, diyor Taube: Kadınların üçte birinde, semptomlar daha kötü olurdu, üçte birinde aynı kaldılar, üçte üçte bir daha iyi olacaklardı. Aynı zamanda üniversite tıbbı essen pnömolojisi kliniğine de yol açan Taube, etkilenen hamile kadınların spreylerini almaya devam etmesi gerektiğini vurgulamaktadır: “İnhalatif ilacın durdurulmaması çok önemlidir. Bu ilaçların kesin olması önemlidir. Astemin sabit kalması önemlidir, aksi takdirde durum tehlikeli olabilir.”

Ü50 yaşında

Taube, 50'den insanlarda astımın uygun şekilde teşhis edilmesi önemlidir, örneğin kronik olarak obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) sınırlandırılır. Ama aynı zamanda: “Zor kurslar var. Ama bundan bağımsız olarak, etkilenenlerin normal yaşam beklentisi var.”

Pnömolojik kliniklerin ilişkisini özetliyor “Astım henüz iyileştirilmedi, ancak çoğu durumda tedavi edilmesi kolaydır.” Buna karşılık, artan hastalık dönemiyle, hastanın solunum sisteminde kalıcı hasardan korkmak için vardır. “Prensip olarak, bozulma saldırıları ve astım atakları ne kadar hızlı geliştiklerine bakılmaksızın ciddi olabilir, ciddi ve hatta uygun tedavi olmadan ölüme yol açabilir.”

Almanya'daki hastalar hakkında kesin rakamlar yoktur. AOK Bilim Enstitüsü'ne göre, 2023'te 3,68 milyon kişi astım hastasıydı. Diğer kuruluşlar önemli ölçüde daha fazla hastadan bahsediyor. Akciğer Bilgi Servisi'ne göre, Helmholtz Münih ve Alman Akciğer Araştırma Merkezi'nin ortaklaşa sunduğu çeşitli astım bronşiyal tanımlarının uluslararası olarak çeşitli tanımları olmasıdır.

Buna ek olarak, anketten akciğer fonksiyon testine kadar birçok farklı anket seçeneği vardır: “Bu, astım epidemiyolojisi üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarının birbirinden saptığı ve genellikle sadece birbirleriyle karşılaştırılabilir olduğu anlamına gelir.”

DPA/Mali