KaramelaYedi
New member
Plopp – Bu, bira şişesinin demirin çekilmesine izin verdiklerinde işten sonra birçok kişi için geliyor. Araştırmacılar şimdi bu sesi nasıl elde edeceğini ve arpa suyunun en iyi şekilde ortaya çıkması için ne gerektiğini öğrendiler.
Bir ütü şişesinin zengin “plop” sırasında, birçok bira içicisinin yüzünde mutlu bir gülümseme çalıyor. Göttingen Üniversitesi'nden fizikçi Max Koch'un etrafında bir araştırma ekibi olarak sesin sunabileceği çok şey var. “Plopp” da, şişe boynundaki gaz yaklaşık 800 Hertz frekansıyla sallanır ve ses basıncı ikinci bir mola için 180 desibel'e ulaşır – yaklaşık 70 milisaniye. Şişe boynunda, Koch'un dediği gibi, bir uçak türbininin hemen yanındaki çok kısa, çok kısa.
“Sıvı Fiziği” dergisinde ekip, mikrofonlarla ve ütü şişelerinde kendi kendini sarhoş zencefilli kameralara sahip yüksek hızlı kameralarla kullanılacak sonuçları açıklar. Genel olarak, şişenin karbondioksit içermesi ve açık aşırı basınç altında olması önemlidir. Daha sonra açılırken karbondioksit hızla genişler.
“Gaz genişlediğinde soğuyor,” diye açıklıyor Koch. Şişede üç ila beş çubuk iç basınçla, sıcaklık eksi 50 dereceye düşebilir, hatta şampanya şişeleri açarken bile daha güçlü – aynı zamanda sadece bir saniyenin bir kısmı için.
Ek olarak, şişe açıldığında, sıvı üzerindeki basınç aniden azalır. Bu, sıvıdaki daha önce çözünmüş gazın blister oluşturmasına izin verir ve artan hacim nedeniyle sıvı artar. Genellikle bir şişe açma ile el ele giden pislik, bu ışıltılı etkiye ve ayrıca dışarıdan şişe boynuna çarpan kapağa katkıda bulunur.
Hobi bira üreticisi Koch çevresindeki grup, bir akışkan gaz karışımı için simülasyonları test etmek ve “PLOP” sesiyle ilgili ayrıntıları belirlemek için iki ila beş çubuk iç basınçlı kendi kendini demlenmiş zencefil birası ile 0.33 litrelik şişe kullandı.
DPA/VEM
Bir ütü şişesinin zengin “plop” sırasında, birçok bira içicisinin yüzünde mutlu bir gülümseme çalıyor. Göttingen Üniversitesi'nden fizikçi Max Koch'un etrafında bir araştırma ekibi olarak sesin sunabileceği çok şey var. “Plopp” da, şişe boynundaki gaz yaklaşık 800 Hertz frekansıyla sallanır ve ses basıncı ikinci bir mola için 180 desibel'e ulaşır – yaklaşık 70 milisaniye. Şişe boynunda, Koch'un dediği gibi, bir uçak türbininin hemen yanındaki çok kısa, çok kısa.
“Sıvı Fiziği” dergisinde ekip, mikrofonlarla ve ütü şişelerinde kendi kendini sarhoş zencefilli kameralara sahip yüksek hızlı kameralarla kullanılacak sonuçları açıklar. Genel olarak, şişenin karbondioksit içermesi ve açık aşırı basınç altında olması önemlidir. Daha sonra açılırken karbondioksit hızla genişler.
“Gaz genişlediğinde soğuyor,” diye açıklıyor Koch. Şişede üç ila beş çubuk iç basınçla, sıcaklık eksi 50 dereceye düşebilir, hatta şampanya şişeleri açarken bile daha güçlü – aynı zamanda sadece bir saniyenin bir kısmı için.
Ek olarak, şişe açıldığında, sıvı üzerindeki basınç aniden azalır. Bu, sıvıdaki daha önce çözünmüş gazın blister oluşturmasına izin verir ve artan hacim nedeniyle sıvı artar. Genellikle bir şişe açma ile el ele giden pislik, bu ışıltılı etkiye ve ayrıca dışarıdan şişe boynuna çarpan kapağa katkıda bulunur.
Hobi bira üreticisi Koch çevresindeki grup, bir akışkan gaz karışımı için simülasyonları test etmek ve “PLOP” sesiyle ilgili ayrıntıları belirlemek için iki ila beş çubuk iç basınçlı kendi kendini demlenmiş zencefil birası ile 0.33 litrelik şişe kullandı.
DPA/VEM