Fotoğrafçı Lars Beusker: “Bu bir yanılsama değil, gerçek bu”

KaramelaYedi

New member
Siyah beyaz resimleriyle, Alman fotoğrafçı Lars Beusker, onları takdir edebileceğimiz ve koruyabileceğimiz doğanın güzelliğini sahnelemek istiyor. Hayvanlar onun üzerinde koştuğunda seviyor, ancak risklerin de farkında.

Lars Beusker, vahşi hayvanlara ruha bakmak istiyor. Kamerasıyla kutup ayıları, maymunlar, aslanlar veya fillerle doğrudan göz teması arıyor. Saatlerce Savannah'daki bir cipin önünde veya doğru anı almak için beklemede Arktik'te bir kızakta yatıyor. Vahşi bir dev, merceğinin birkaç metre önünde ve gözleriniz buluşması dışında doğrudan ona doğru ilerlediğinde – tetiği bastırır.

Beusker bu şekilde özel yoğunlukta resimler yaratır. Siyah beyaz olarak, doğanın güzelliğini gösterirler, ancak onları korumak için bir hatırlatma olmalıdır. New York'taki Uluslararası Fotoğraf Ödülleri zaten Lars Beusker'ı iki kez yılın en iyi vahşi yaşam fotoğrafçısı olarak seçti. Yirmi yıl boyunca, 1973'te reklam fotoğrafçılığı ile parasını kazandı. Şimdi büyük bir oyun düzenliyor. İyileşmiş bir dünyanın yanılsamasını sattığı suçlamayı kabul etmiyor.

DÜNYA: Vahşi aslanlar, kaplanlar veya kutup ayıları ile göz atıyorsunuz – mükemmel resim için ne kadar riske gidiyorsunuz?

Lars Beusker: Kayıtlarım sırasında her zaman bana eşlik ediyor. Sadece bölgeyi tanımakla kalmaz, aynı zamanda hayvanları ve davranışlarını da yakından okuyabilirsiniz. Örneğin, yüzlerce metreden bir filde, içinde olduğu durumlarda görebilirsiniz.

DÜNYA: Ve eğer dev bir saldırı olursa, ateş eder misin?

Beusker: Tanrı aşkına! Bu, bir hayvanın hayatını bir fotoğraf için riske atmak için bir skandal olurdu! Bölge, kapalı olacağı için turizm eksikliğinden muzdarip olacaktı. İtibarım yok edilecekti. Hayır, saatlerce ve bazen de çalışabileceğim günler için hayvana giden yolu hissediyoruz. Her zaman çömeliyorum ya da açık araba kapısının önünde uzanıyorum, böylece acil bir durumda atlayabilirim. Neredeyse hiç risk almıyorum. Resim olmadan eve gidebileceğim geziler var çünkü işe yaramadı.

DÜNYA: Doğru hayvanı bulduysanız ne olur?

Beusker: Sonra göz teması kurmaya çalışıyorum. Bu benim yaklaşımım. Geçmişte hayvanları insanlar ve modeller gibi fotoğraflamak istiyorum. Kişiliğinizi vurgulamaya çalışıyorum. Bana yürürken çok seviyorum – çünkü bazen bir podyumda gibi görünüyor.

DÜNYA: Resimleriniz sağlıklı ve güçlü hayvanlar gösterir. Ayrıca iyileştirilmiş dünyanın bir yanılsaması mı satıyorsunuz?

Beusker: Vahşi hayvanları sadece doğal yaşam alanlarında fotoğraflıyorum. Bu bir yanılsama değil, gerçek bu. Doğanın güzelliğini göstermek ve gezegenimizin ne kadar değerli olduğuna dair farkındalık yaratmak istiyorum. Umarım resimlerim sayesinde insanlar doğayı daha fazla takdir eder ve korur.

DÜNYA: Wilderern kurbanlarının veya petrol sızıntısının şok resimleri sizin için söz konusu değil mi?

Beusker: Bu benim yolum değil. Pek çok kişi bunu yapıyor. Ve aynı zamanda bana tipik bir Alman şey gibi görünüyor: her zaman kötüyü görmek ve sürdürmek ister. Bunu başka bir şekilde yapmak ve güzel için sempati uyandırmak istiyorum.

DÜNYA: Örneğin, türlerin korunması için oyun tutkunlarına bağışlarla ilgilenmektedirler. Fotoğraflarınız da katkıda bulunuyor mu?

Beusker: Kesinlikle, çünkü duyguları uyandırıyorlar. Her birimiz türlerin ölümü hakkında gerçekleri biliyoruz. Sigara içmek gibi: Herkes bunun zararlı olduğunu ve durmalısın. Ancak duygusal bir anahtar durumu geldiğinde, tıklar ve durursunuz. Aynı şey fotoğrafçılık ve film yaratır, yani gerçekleri başaramayan duygusal bir ruh hali içinde titriyor ve hareket ediyor.

Gözlerimiz buluştuğunda bu büyük bir hediye
DÜNYA: Şimdi birçok küçük tür de yok olma ile tehdit ediliyor. En iyi bilinen fotoğraflarınız büyük, tehlikeli memeliler gösterir. Seyirciler daha az muhteşem hayvanları görmek istemiyor mu?

Beusker: Haklısın, seyirci büyük olanları görmek istiyor. Hepimiz çocuklarımızın kitaplarından ve çizgi film filmlerinden özlemlerimiz var. Aslanlar, kaplanlar, goriller, filler – bu hayvanlar kalbimizde dövülür. İçimizde özel duygular uyandırıyorlar. Kendi bahçelerimizden ve parklarımızdan bildiğimiz bir kirpi resmi bunu yapmaz.

DÜNYA: Binlerce safari turist de enstantane avında vahşi hayvanlar için avlanıyor. “Doğaya saygı” talep ediyorlar. Saygılarıyla nasıl fotoğraf çekiyorsunuz?

Beusker: Temelde safari turizmini tamam buluyorum. 1970'lerden beri milyonlarca insanı olan büyük bölgeler uzaklaştı. Doğanın ve hayvanlarının onu beslediğini ve dikkatli olmak için çocukluktan öğrendiklerini biliyorlar. Rangers ayrıca turistlerin hayvanlara karşı mantıklı ve saygılı davrandıklarına da dikkat ederler. Örneğin milli parklarda kimse arabalardan çıkamaz.

DÜNYA: Ve muafiyet alıyor musunuz?

Beusker: Her zaman milli parkların dışındayım. Ve arabada, mantıklı hareket etmem ve davrandığım için dikkatli olan rangers var. Sizin için iyi ödeme yapabilirsiniz. Bu arada, örneğin filleri ve gergedanları kaçak avcılardan korumak için turistlerden gelen para olmadan para olmazdı.

DÜNYA: Dallas'tan bir şirket, türleri 10.000 yılı aşkın bir süredir soyu tükenmiş olan Gmonthone aracılığıyla üç “Shadow Wolf” yavru oluşturduğunu iddia ediyor. ABD Başkanı Donald Trump bunu ABD'deki türlerin koruma gereksinimlerini gevşetmek için bir argüman olarak kullanıyor.

Beusker: Evet, bu tam saçmalık. Aksine, geri dönmeliyiz. Ölmekte olan türler için bir habitat olarak tekrar boş alanlar sağlamalıyız. Bu başlık olmalı, ama bir şeyi canlandırmamalı.

DÜNYA: Yani Shadow Wolf sizin için bir fotoğrafa değmez mi?

Beusker: Eğer vahşi ise ve çılgınca yaşayabilirse. Evcil hayvanları fotoğraflamak istemiyorum. Aslanların ve kaplanların veya köpeklerin ve kurtların geçişleri de benim için söz konusu değil. Vahşi hayvanların güzelliğini doğal çevrelerinde göstermek istiyorum.

DÜNYA: Hala lensin önüne girmek istediğiniz bir hayvan var mı?

Beusker: Vahşi, özgürce yaşayan kurtlar gerçekten fotoğraf çekmek istiyorum. Tek sorun, çok utangaçlar.

DÜNYA: Kutup ayılarıyla göz teması özellikle tehlikelidir. Bunu nasıl yaptın?

Beusker: Haklısın, kutup ayıları bizim için çok tehlikeli. Afrika'daki hayvanlar sadece tehdit altında hissettikleri takdirde insanlara saldırıyorlar. Bol miktarda yiyecek var, zebralar, gnus ve ceylanlar var. İnsanlar menüde değil. Aç kutup ayıları ile farklıdır. Üç kilometre uzaklıktaki insanları kokuyorlar.

DÜNYA: Ve saldırıda çok hızlı.

Beusker: Kesinlikle. Bu yüzden bir kar motosikletine bağlı bir kızaktaki fotoğraflar için bir kızaktaydım. Bir mühürün nefes deliğine giderken ekibimizle kutup ayısını tespit etmiştik. Onun yönünde sürdük ve onun ve nefes deliği arasında durduk. Kutup ayısı 30 ila 40 metre mesafeye geldi. Fotoğrafımı çekme şansım oldu. Sonra tam sürahi sürdük.

DÜNYA: Bir fotoğraf için çok fazla çaba. Rekabet etmeniz için böyle bir fotoğraf üretebilecek yapay zeka olacak mı?

Beusker: Hayır, hiç değil. Galerilerde veya insanların yaptığımızı kutladıkları etkinliklerde hissediyoruz. Resimlerin gerçek, yanılsama olmadığını fark ediyorlar. Ve daha fazlasını istiyorlar. Tetik tıklamalarının yapıldığı an. Bir duygu hissediyorum ve tetiğe basıyorum. Her şey mükemmel bir şekilde uyuyorsa ve izleyici dahil olursa, bu duyguyu daha sonra kayıt anında bulabilir.

DÜNYA: Özlem için özlem çekmek nasıl bir duygu?

Beusker: İnanılmaz bir şekilde dokunuyor. Göz teması ile çalışıp çalışmadığını her zaman titriyorum. Ve gözlerimiz buluştuğunda, bu çok büyük bir hediye. Ruha bakıyoruz. Bunun için ödeme yapamaz, çekmeyin, sormayın ve tekrar etmeyin. Doğanın bir an armağanıdır. Kaz darbeleri alıyorum, gözlerimi gözlerime alıyorum ve sanırım: Ne karşılaşma!

Bu makale, Daha İyi Gelecek Haftası Dünya tarafından yayınlandı.
Bizim menzilimiz Gelecek haftasında daha iyi olmanız için:

Sürdürülebilirlik ve iklim korumasına daha fazla katkı oku. Test Welt am Sonntag ve World Plus Premium – Beş hafta boyunca Sadece beş Euro!

Kazanma şansınızı kullanın: Hoachacht'tan bir e-bisikletin yanı sıra on kadın ve on erkek bisikletini zaferden veriyoruz. Şimdi sipariş ver!