Mahkemede katılan taraf ne demek ?

Keziban

Global Mod
Global Mod
Mahkemede Katılan Taraf: Kimdir, Ne İş Yapar?

Hadi hep birlikte bir göz atalım, bakalım mahkemede katılan taraf kimdir, ne iş yapar? Herkesin mahkeme deyince aklına hakim, savcı, avukat falan gelir, ama katılan taraf nedir, o da ne yapar? Yani bir mahkeme salonu düşünün, herkes yerini almış, bir “hoş geldiniz” falan yok, sanki Tarkan konseri gibi. Birden bir adam “ben katılan tarafım!” diyerek elini kaldırır ve her şey bir anda tuhaflaşır. Eee, kimdir bu katılan taraf? Bunu anlamaya çalışalım!

Erkekler Çözüm Arar, Kadınlar Empatiyle Yakar!

Bundan önce mahkemede “katılan taraf” ne demek, ona bakalım. Şimdi, mahkemede katılan taraf aslında genellikle, bir suçun mağduru ya da suçla ilgisi olan, ama tam olarak davanın tarafı olmayan kişidir. Yani, bir tür “baya ama baya önemli ama tam olarak davalı ya da davacı olmayan kişi”! Kulağa ne kadar karmaşık geliyor değil mi?

Düşünsenize, mahkeme salonu şık ama gergin bir atmosfer, herkes heyecanla bekliyor. Hakim, davalı ve davacıya sesleniyor. Ancak birisi var ki, "Ben katılan tarafım!" diye bağırıyor. Neyse, bu kişinin “katılımcılığı” genellikle olayın çözümüne katkı sağlamak üzere ortaya çıkıyor. Fakat, kadınlar katılan taraf olursa işler biraz değişebilir. Bakın, erkekler genellikle çözüm odaklıdır. Dava ne zaman bitiyor, şu kadar sürede hallolur, şu kadar zaman sonra şuraya gidebiliriz gibi somut sonuçlar peşindedirler. Ama kadınlar, durun, hemen durun! Onlar olayı bir duygusal yoğunlukla ele alırlar. “Neden ben burada duruyorum?” diye sorgularken, “Bu dava beni nasıl hissettiriyor?” diye de empati yaparlar. Hani o kadar derine inerler ki, mahkemede "duygusal zeka"ndan dolayı, bir an kimse kimseyi dinleyemez olur.

Bir kadın “katılan taraf” olursa, mahkeme bir anda şenlenir. İddialar, tepkiler ve olaylar tüm hızıyla drama dönüşebilir. “Adalet!” derken, arka planda bir romandan sahne izler gibi hissedebilirsiniz. “Gerçekten onunla mı evliydiniz?” sorusu ile başlayan bir davada, kadın, o kadar çok empati yapar ki katıldığı taraf, aslında iki taraf arasında sıkışmış bir üçüncü karakter gibi hissedebiliriz. Tabii, bu sadece mizahi bir yaklaşım!

Bir Katılan Taraf Olarak, “Bana Ne Olacak?”

Her ne kadar “katılan taraf” olmanın avantajları olsa da, bu rolde kalmak kolay değildir. Çünkü burada bir başka ciddi sorun daha var: Ne olacak, yani? Hani bir noktada, “Bana ne olacak?” sorusunu sormak kaçınılmazdır. Bir davaya katılan taraf, genellikle bir şeyler almak ya da bir şeyleri talep etmek amacıyla değil, adaletin sağlanmasına katkıda bulunmak için katılır. Ama işin komik kısmı şu ki, o kadar katılımda bulunursunuz ki bir süre sonra, "Ben burada niye duruyorum?" demeye başlarsınız. Evet, mahkeme salonunda, adaletin yerini bulmasını beklerken, aslında bir tür “rol model” gibi bir şey oluyorsunuz. Hakim size "Katılan taraf olarak siz ne düşünüyorsunuz?" dediğinde, gerçekten doğru cevabı veriyor musunuz? Yoksa yalnızca mahkeme salonunun huzurunu mu bozmuyorsunuz?

Hadi bir de "katılan taraf" olmanın mizahi yönünü düşünelim. Yani, mahkemede bekleyen biri gibi değil de, drama kitabı yazan biri gibi hissedebilirsiniz. Mahkeme salonu öyle bir yer ki, "katılan taraf" olunca, istediğiniz gibi manevra yapabilirsiniz. Bir şey istersiniz, mahkemeye seslenirsiniz ve biri size durup, "Buyurun, bir sorunuz mu var?" der. O an, "Tabii, çok önemli! Bunu yıllarca bekledim!" diyebilirsiniz. Hem de en stratejik şekilde!

Katılan Tarafın Sihirli Yönü: “Dava Kimlik”

Katılan tarafların en güzel özelliği aslında onları “kimliksizlikten” kurtarmasıdır. Hani mahkemedeki herkesin belirli bir rolü vardır: savcı, avukat, sanık, hakim... Ama katılan taraf ne kadar kimliksiz de olsa, aslında kendine ait bir kimlik edinir. Şöyle bir durum var: Kendisini davanın içinde “şahsiyetini” kaybetmiş gibi hissedebilir, ama bir yandan da tam da çözümün ortasında rolünü oynar.

Evet, "katılan taraf" olmadan, herkesin bir amacı vardır ama katılan tarafın amacı aslında hepsini birleştirmektir! “Daha neyi bekliyorsunuz?” dedikleri anda, davaya katkı sağlama fırsatı doğar. Bu, zaman zaman tuhaf bir mizah yaratabilir. Çözüm, bazen hiç beklemediğiniz bir yerden gelebilir. Bir anda birileri, mahkemeye ne kadar “katılan” olduğunuz konusunda size minnettar kalabilir.

Forumdaşlar, Katılan Taraf Olmuş Olan Var Mı?

Hadi bakalım, şimdi eğlenceli kısmı yapalım! Katılan taraf olmuş, mahkeme salonunda bir iki kelime söyleme fırsatı bulmuş olan varsa, burada bir forum savaşına hazırlansın! Katılan taraf olarak, ne düşünüyorsunuz? Gerçekten de yerinde durulmaz, değil mi? Kendi küçük mahkemenizi kurarken, arka planda kimseyi dinlemeden empati yapabilirsiniz. Hadi, kim katılan taraf rolünü başarıyla oynamıştır? Yorumlarınızı bekliyorum!