Mikrobiyom: Sağlıklı beslenme ve oruç tutmak bağırsakları sağlıklı tutar

KaramelaYedi

New member
Bilim diyet ve oruç

Bağırsaklar böyle sağlıklı kalır



Durum: 04/15/2023| Okuma süresi: 4 dakika


kaydeden Christiane Meister-Mathieu





Kırmızı et ve alkolden uzak durulmalı




Kırmızı et ve alkolden uzak durulmalı

Kaynak: Getty Images/Laurence Monneret


Araştırmacılar, bağırsaktaki birçok mikroorganizmanın sağlığımızı etkilediği konusunda hemfikirdir. Ancak insanların da bakterilerin kendileri üzerinde bir etkisi vardır. Diyet bu konuda önemli bir rol oynar. Oruç hakkında.





BENBağırsaklarda çok şey oluyor: içimizde yaklaşık 100 trilyon mikroorganizma yaşıyor. Tıpta bağırsak mikrobiyomu olarak adlandırılan şeyle sonuçlanırlar. Tam olarak nasıl oluştuğu kişiden kişiye değişir. Ve mikrobiyomumuz her gün, örneğin diyetimiz yoluyla değişebilir.

Tobias Goris, bağırsakta virüslerin yanı sıra mantarlar, amipler ve diğer protozoalar tespit edilebilse bile, bakterilerin en önemli rolü oynadığını söylüyor. Biyokimyacı, Potsdam-Rehbrücke’deki Alman İnsan Beslenmesi Enstitüsü’nde diğer şeylerin yanı sıra insan bağırsak bakterileri üzerinde araştırma yürütüyor. Bugün bilim, bağırsakta sağlığımız için zararlı olan ve ona faydalı olan diğer bakterilerin olduğunu varsaymaktadır. Goris, “Bunlar bağışıklık sistemimiz için önemlidir” diyor. Ayrıca sindirimde önemli bir rol oynarlar. Antiinflamatuar etkisi olan veya metabolizma üzerinde olumlu etkisi olan bakteriler de vardır. Ancak: “Bütün bunlar karmaşık ve az araştırılmış,” diyor biyokimyacı.

Bilim adamları, beslenmenin mikrobiyota bir şeyler yaptığı konusunda hemfikir. Örneğin, Andreas Stallmach’ın açıkladığı gibi, özellikle yüksek lif içeriğine sahip yiyecekler olumlu bir etkiye sahiptir. Kendisi bir doktor ve Jena’daki Üniversite Hastanesinde İç Hastalıkları Kliniği IV’ün başkanı.Lif tam tahıllı ürünlerde, kabuklu yemişlerde ve baklagillerde ve aynı zamanda meyve ve sebzelerde bulunur. Stallmach’ın patatesler için bir tüyosu var: Piştikten sonra 24 saat soğumaya bırakırsanız nişasta yapıları değişir. Bu, bağırsaktaki mikrobiyom için onu özellikle değerli kılar.


Sağlıklı beslenme hakkında daha fazlası




Lahana turşusu gibi fermente gıdalar da bağırsaklar için özellikle değerli olmalarıyla ünlüdür. Stallmach, “Ancak bu sadece fermantasyon sırasında gelişen laktobasillerden kaynaklanmıyor” diyor. Buradaki olumlu etkinin nedeni de fazla miktarda diyet lifidir. Stallmach’a göre özellikle probiyotik diye tanıtılan ürünler bağırsak sağlığı için gerekli değil. Özellikle onlarla çok para kazanan üreticiler için iyidirler.

Ancak sadece yemek değil, oruç tutmanın da mikrobiyomumuz üzerinde olumlu bir etkisi var gibi görünüyor. Bunu Helmholtz Derneği’ndeki Max Dellbrück Moleküler Tıp Merkezi’nden Sofia Forslund söylüyor. Bağırsak mikrobiyomu ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağlantıyı araştırıyor.

Bir çalışmada, o ve diğer araştırmacılar, beş günlük orucun bağırsak mikrobiyomu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini gösterebildiler. Gıdadan vazgeçme, bağırsak bakteri ekosisteminin bileşimini önemli ölçüde değiştirdi – özellikle sağlığı destekleyen bakteriler arttı.

Az miktarda kırmızı et veya alkol


Kırmızı et ve sucuk ise mikrobiyota olumsuz etki ediyor. Bu nedenle Stallmach’a göre tüketim haftada 300 ila 500 gram olmalıdır. Aynısı alkol için de geçerlidir: sadece ölçülü olarak.

Alman İnsan Beslenmesi Enstitüsü Potsdam-Rehbrücke’den Goris ekliyor: “Beslenmede daha az çeşitlilik, daha zararlı bakteriler için daha fazla üreme alanı olduğu anlamına gelir.” Endişelenmek. İnsanlar aşırı diyetler yediklerinde farklılıklar özellikle fark edilir: “20 yıl boyunca sadece fast food yersem, bağırsaktaki mikrobiyomun daha az çeşitli olduğunu ve bazı bakterilerin de tamamen kaybolduğunu görebilirsiniz.”

Sadece diyet değil, aynı zamanda tekrarlanan antibiyotik alımı da bağırsak mikrobiyomunu değiştirir. İlaçlar vücuttaki patojenleri yok etmek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, bağırsaktaki faydalı bakterileri de öldürürler. Bu nedenle Stallmach, Almanya’da antibiyotik kullanımını eleştiriyor: “Hala reçete edilen ve çok kritik olmayan çok fazla antibiyotik var.”

Max Dellbrück Merkezi’nden Sofia Forslund, antibiyotikler ve bağırsak mikrobiyomu arasındaki bağlantıyı inceledi. Bir antibiyotik verildikten sonra genellikle en geç altı ay sonra her şey normale dönerdi. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bağırsak bakterilerinin çeşitliliği artık alımdan önceki kadar büyük değildi. Mikrobiyom, özellikle antibiyotikler birden çok kez ve daha uzun bir süre boyunca uygulandığında, uzun vadede değişebilir.

Uzun süreli kötü bir diyetin veya antibiyotik alımının sonucu, sözde disbiyoz olabilir. Bu, bağırsağın faydalı bakterilerle kolonizasyonunun bozulduğu anlamına gelir. Araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunun birçok hastalık üzerinde etkisi olduğundan şüpheleniyorlar. Doktor Stallmach, çoğu zaman bağlantının henüz şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmadığını söylüyor. Bununla birlikte, araştırmalar, disbiyozun kolon kanseri veya Crohn hastalığı gibi kronik inflamatuar bağırsak hastalıklarının gelişimi için bir risk faktörü olduğunu zaten göstermiştir.

“Ayrıca daha az çeşitli bağırsak mikrobiyotası ile obezite arasında bir bağlantı görüyoruz. Bu aynı zamanda metabolik sendrom veya diyabet gibi onunla ilişkili hastalıklar için de geçerlidir.” Ancak bunun doğrudan bir etki mi yoksa ikisinin sıklıkla birlikte mi ortaya çıktığını söylemek henüz mümkün değil.


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir, çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları bu onayı üçüncü taraf sağlayıcılar olarak talep etmektedir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.