KaramelaYedi
New member
Sağlık ısırma direnci
Neden bazı meyve sakızları sertken diğerleri yumuşaktır?
17:08 itibariyle| Okuma süresi: 2 dakika
Diğer şeylerin yanı sıra, glikozun sükroza oranı araştırıldı.
Kaynak: resim ittifakı / Zoonar/JIRI HERA
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
Ya dişlerinize yapışırlar, neredeyse kaya gibi serttirler ya da yumuşak kütleyi çiğnemeden yutabilirsiniz: meyveli sakızlardan yapılan tatlılar çok farklı kıvamlara sahiptir. Türkiye’den araştırmacılar tam olarak bunun neden böyle olduğunu analiz ettiler.
Lsakızlı şekerleme sevenler, şekerin mekanik özelliklerinin biraz değişebileceğini bilirler. Bazı kauçuklar çok yumuşaktır, diğerleri ise önemli ölçüde daha serttir. Boyutsal kararlılık da buna bağlı olarak farklıdır. Açıkçası, sakızlı şekerlemelerin dokunsal özellikleri, ilgili tarif aracılığıyla ayarlanabilir. İstanbul’daki Özyeğin Üniversitesi’nden ve Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) araştırmacılar, içeriklerdeki ve miktarlarındaki değişikliklerin ürünü nasıl etkilediğini incelediler.
Sayısız ölçüm serisinde, nişasta ve jelatin oranlarının yanı sıra glikozun sükroza oranını da değiştirdiler. Sonra bunun mekanik özellikleri, nem içeriğini ve pH’ı (asitliği) nasıl etkilediğine baktılar. Bulgularını Akışkanlar Fiziği dergisinde sundular.
Bu meyve sakızları oldukça yumuşaktır.
Kaynak: resim ittifakı / Zoonar/JIRI HERA
Yazar Suzan Tireki, “Çok sayıda parametre en büyük zorluktu” diyor. Belki de şaşırtıcı olmayan bir bulgu, formülasyonun, mekanik özellikleri belirleyen moleküller arasındaki ortalama bağ uzunluğu üzerinde bir etkiye sahip olmasıdır. Ancak nişasta oranına bağlı olmadıklarını anlayınca Tireki şaşırır.
şeker yerine
Sonunda sağlıklı beslen
Bir sonraki adımda araştırmacılar, farklı tariflerin sakızlı şekerlemelerin raf ömrünü nasıl etkilediğini inceledi. Örnekleri üç ay boyunca 10 ila 30 santigrat derece arasında ve bir yıl boyunca 15 ila 22 derece arasında sakladılar. Araştırmacılar, bu şekilde elde edilen bilgilerin farklı iklim bölgelerindeki tarifleri optimize etmek için kullanılabileceğini yazıyor.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.
Neden bazı meyve sakızları sertken diğerleri yumuşaktır?
17:08 itibariyle| Okuma süresi: 2 dakika


Diğer şeylerin yanı sıra, glikozun sükroza oranı araştırıldı.
Kaynak: resim ittifakı / Zoonar/JIRI HERA
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
Ya dişlerinize yapışırlar, neredeyse kaya gibi serttirler ya da yumuşak kütleyi çiğnemeden yutabilirsiniz: meyveli sakızlardan yapılan tatlılar çok farklı kıvamlara sahiptir. Türkiye’den araştırmacılar tam olarak bunun neden böyle olduğunu analiz ettiler.
Lsakızlı şekerleme sevenler, şekerin mekanik özelliklerinin biraz değişebileceğini bilirler. Bazı kauçuklar çok yumuşaktır, diğerleri ise önemli ölçüde daha serttir. Boyutsal kararlılık da buna bağlı olarak farklıdır. Açıkçası, sakızlı şekerlemelerin dokunsal özellikleri, ilgili tarif aracılığıyla ayarlanabilir. İstanbul’daki Özyeğin Üniversitesi’nden ve Ankara’daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) araştırmacılar, içeriklerdeki ve miktarlarındaki değişikliklerin ürünü nasıl etkilediğini incelediler.
Sayısız ölçüm serisinde, nişasta ve jelatin oranlarının yanı sıra glikozun sükroza oranını da değiştirdiler. Sonra bunun mekanik özellikleri, nem içeriğini ve pH’ı (asitliği) nasıl etkilediğine baktılar. Bulgularını Akışkanlar Fiziği dergisinde sundular.

Bu meyve sakızları oldukça yumuşaktır.
Kaynak: resim ittifakı / Zoonar/JIRI HERA
Yazar Suzan Tireki, “Çok sayıda parametre en büyük zorluktu” diyor. Belki de şaşırtıcı olmayan bir bulgu, formülasyonun, mekanik özellikleri belirleyen moleküller arasındaki ortalama bağ uzunluğu üzerinde bir etkiye sahip olmasıdır. Ancak nişasta oranına bağlı olmadıklarını anlayınca Tireki şaşırır.
şeker yerine

Sonunda sağlıklı beslen

Bir sonraki adımda araştırmacılar, farklı tariflerin sakızlı şekerlemelerin raf ömrünü nasıl etkilediğini inceledi. Örnekleri üç ay boyunca 10 ila 30 santigrat derece arasında ve bir yıl boyunca 15 ila 22 derece arasında sakladılar. Araştırmacılar, bu şekilde elde edilen bilgilerin farklı iklim bölgelerindeki tarifleri optimize etmek için kullanılabileceğini yazıyor.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı, çarşamba ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Amazon Music ve diğerleri üzerinden veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla abone olun.