Süper Gıda: Chia, pudingten çok daha fazlasını yapabilir

KaramelaYedi

New member
Amarantmısır, fasulye ve Chia Bunlar Aztek diyetinin dört “direği”ydi. Ve binlerce yıl önce Orta Amerika'da açlığı gideren, içecek olarak tazelenen ya da tanrılara adak olarak sunulan şey, artık uluslararası bir trend haline geldi: Chia bitkisi Boyutları yalnızca iki milimetre kadardır ancak besin açısından zengindirler. Bu onu “Süper yiyecek“.

Beslenme konusunda bilinçli insanlar artık gri-kahverengi ve beyaz yağlı tohumları salataların üzerine serpip karıştırıyorlar. Smoothie'ler ve süt ürünlerini kullanın veya bunları yumurta yerine kullanın. İlgi Chia artıyor – ve bitki yetiştiriciliği için bir nimet olabilir: Araştırmacılara bu tür egzotik bitkilere daha fazla dikkat etmeleri için iyi argümanlar sağlar. Hohenheim Üniversitesi'nde bitkisel üretim profesörü Simone Graeff-Hönninger, “Bu çok gecikmiş bir şey” diyor ve chia da dahil olmak üzere henüz kurulmamış türleri ev içi tarım için yetiştiriyor. “İklim değişikliği, tür kaybı, kuraklık ve diğer mevcut zorluklarla mücadele etmek için bu kaynakları acilen kullanmamız gerekiyor.”

Graeff-Hönninger, Almanya'da tarımın bu nedenle daha çeşitli hale getirilmesi gerektiğini söylüyor: “En kötü senaryoda, havanın çok kuru veya çok sıcak olması nedeniyle gelecekte belirli mahsulleri yetiştiremeyeceğiz. Örneğin buğday ve mısır, özellikle su dengesi açısından iklimle ilgili değişikliklere karşı çok hassastır. Bu yüzden erken bir aşamada hangi alternatiflerin mevcut olduğunu düşünmeliyiz.”

Ulusal ufkun ötesine ve geçmişe bakmaya yardımcı olur: Dünyanın farklı bölgelerindeki mutfak gelenekleri ne kadar çeşitli olursa olsun, artık pek çok tekdüzelik var. Her ne kadar dünya çapında tahminen 7.000 bitki türü bir noktada insanlar tarafından yetiştirilmiş olsa da, yüzden azı hala bir rol oynamaktadır. Özellikle mısır, buğday ve pirinç bugün dünyayı besliyor ve bu dar odaklanma giderek daha fazla sorun haline geliyor.

Geleceğe yönelik sağlam çeşitlilik


20. yüzyılın ortalarında tarımı kasıp kavuran “Yeşil Devrim”, monokültürde birkaç türe ve yüksek verimli çeşitlere odaklanılmasına yol açtı. Ancak artık tarımda farklı özelliklere sahip bitkiler talep görüyor iklim– ve bunları ilgili bölgedeki değişikliklere göre uyarlanarak krize karşı daha dayanıklı hale getirmek. Şu ana kadar ihmal edilen ürünler ChiaBir tür adaçayı, değerli besinlerin tedarikçisi olarak önemli bir rol oynayabilir. Son zamanlarda ABD'li araştırmacılar, tohumlardaki moleküler süreçleri göz önünde bulundurarak bu bitkinin genomunun kodunu çözdüler ve bu da onu aranan hale getirdi “Süper yiyecek“Besin içeriğini etkileyerek yapın. Üreme artık bundan başlayabilir.

Gelecek bu kadar egzotik türlere mi ait? Nijerya doğumlu bitki genetikçisi, “Aslında bu türlerin artık hak ettikleri ilgiyi gördüklerine ve bundan herkesin yararlandığına inanıyorum” diyor Oluwaseyi Şorinola Birmingham Üniversitesi'nden. “İlk Yeşil Devrim, mahsullerin gübreye iyi tepki vermesi ve daha fazla üretmesi için verimliliği artırmakla ilgiliydi” diye açıklıyor Şorinola. “Fakat şimdi iklimsel zorluklarla karşı karşıyayız. Bir sonraki Yeşil Devrimin kuraklığa, sıcağa ve sele karşı dayanıklılığa odaklanacağından şüpheleniyorum.”


ayrıca oku







Diğer birçok mahsulde olduğu gibi Chia şu ana kadar ağırlıklı olarak yerel veya bölgesel öneme sahip. Bu Meksikalı adaçayı (Ada çayı İspanyol kökenli) “ kategorisine gireryetim mahsullerKelimenin tam anlamıyla: yetim bitkiler, ihmal edilmiş veya yerli çeşitler. Bu bağlamda bilim insanları sıklıkla “” terimini kullanırlar.az kullanılmışbu türlerin “yeterince kullanılmadığını” vurgulamak. Kesin bir tanım yoktur; temel amaç, dünya pazarında, üremede ve bilimde en iyi ihtimalle yalnızca küçük bir rol oynayan türleri, baskın tahıl türlerinden, baklagillerden, kök veya yumru sebzelerden ayırmaktır.

Büyük fark: Uygulamada, mısır veya soya gibi baskın türler en verimli topraklarda yetiştiriliyor, gübreyle besleniyor ve pestisitlerle bakımı yapılıyor. Geriye kalanların çoğunluğu, çoğunlukla küçük çiftçiler tarafından yetiştirilen, düşük kaliteli, kuru ekilebilir arazilerden oluşuyor. Onlar ve yerel halk için bu kadar iyi adapte olmuş ve dolayısıyla güçlü mahsuller günlük beslenmenin temelini oluşturuyor. Ve özellikle Afrika'da çok daha fazla insan bundan faydalanabilir.

“Kıta, ürün ve hayvan çeşitliliği açısından bir hazine hazinesi olduğu için oradaki ülkeler kendilerini rahatlıkla besleyebilirler” diyor Tafadzwanşe Mabhaudhi. O ün profesörü İklim Değiştirmek, Yiyecek sistemler Ve Sağlık Londra Okulu'nda ile ilgili hijyen Ve Tropikal Tıp ve diyor ki: “Bunun yerine 2020, kıtanın nüfusunun beşte birinin, yani 280 milyondan fazla insanın açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.” Bu sayının pandemi, çeşitli kuraklık ve sel nedeniyle artması muhtemel.” “Diyetimizi ve sağlığımızı tamamen yeniden düşünmeliyiz” diyor Mabhaudhi.

Artan sıcaklıklar, rekor sıcaklık seviyeleri ve öngörülemeyen veya hiç olmayan yağışlarla birlikte iklim değişikliği süreci hızlandırabilir. Bu yeni normal, dünya çapında buğday ve diğer baskın türler için sorunlara neden oluyor. Almanya'nın katılımıyla uluslararası bir araştırmacı ekibinin 2021 tarihli uzman dergisinde bildirdiği gibi, verimin ne kadar değişeceği bölgeye ve bitki türüne bağlı.Doğa Yiyecek“gösterdi. Ancak hiç şüphe yok ki ABD ve Almanya gibi başarılı tarım ülkelerinin de hazırlık yapması gerekiyor.


ayrıca oku


ARŞİV - 13 Temmuz 2018, Aşağı Saksonya, Bösel: Bir tarlada mısır bitkileri yetişiyor.  (dpa'ya “Gıdada genetik mühendisliği: AB Komisyonu önemli bir genişleme planlıyor”) Fotoğraf: Mohssen Assanimoghaddam/dpa +++ dpa-Bildfunk +++






Bazı araştırmacılar, baskın mahsulleri uygun şekilde geliştirerek ve örneğin sağlam özelliklere sahip çeşitleri yetiştirerek bu durumu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Diğer bir seçenek ise dirençli akrabaların melezlenmesidir. Veya “” konulu araştırmalara destek olabilirsiniz.yetim mahsuller“Zaten olumsuz koşullara uyarlanmış olan. “Bunu nasıl yaptıklarını anlarsak, önemli bitkileri daha dayanıklı hale de getirebiliriz” diye açıklıyor Şorinola.

Halihazırda miğfer fasulyesi gibi az kullanılan bitki türlerinin genomlarını çözmeyi amaçlayan birçok çalışmaya katılmıştır.Laboratuar purpureus). Nijeryalı genetikçi, “Ancak genomun şifresini çözmek tek başına yeterli değil” diyor ve ekliyor: “Bitki genomlarını iyileştirmek için çiftçilerin, yetiştiricilerin ve biyologların bilgisinden faydalanmalıyız. Bu on yıla kadar sürebilir.” Ancak moleküler gen makası Crispr-Cas gibi “araçlar” artık mevcut. Bu, örneğin hedefe yönelik müdahaleler veya ustaca seçim yoluyla laboratuvarda sürecin hızlandırılmasına olanak tanır.

Bölgesel ekim taşımayı kolaylaştırıyor


Bu tür ihmal edilen mahsullerden daha fazla faydalanmanın çeşitli şekillerde olumlu etkileri olabilir: “Bu türler beslenmemizi besin maddeleri açısından daha çeşitli ve dengeli hale getirecektir.” Şorinola ikna edilmiş. “Daha fazla gıda güvenliğine sahip olurduk, sağlığımızı ve ekonomimizi geliştirirdik, aynı zamanda çevreyi de geliştirirdik.” Bilim ve bitki yetiştirme olmadan bir sonraki Yeşil Devrim başarılı olamaz. Araştırmayı teşvik etmek ve tarıma teşvikler sunmak için doğru politik çerçeveye ihtiyacı var. Böylece bu türlerle, Londra'da eğitim verenler gibi, ekimlerine ilişkin bilgiler kaybolmadan önce ilgilenilebilir. Mabhaudhi vurguladı.

Ayrıca bitkilerin ana bölgelerinde insanları bu bitkilerin yararları konusunda eğiten ve onları “yoksul adamın yemeği” damgasından kurtaran kampanyalar görmek istiyor. “Bambara yer fıstığı, sorgum gibi besleyici ve sağlam türler, amarant ve yabani hardal gibi Afrika yapraklı sebzeler yalnızca yiyecek sağlamakla kalmıyordu. Sürdürülebilir ve dayanıklı gıda üretimi uzmanı, “Ama aynı zamanda daha fazla sosyal adalete de katkıda bulunuyorlar çünkü bunlar Afrika'nın doğal ve sosyal kaynak mirasının bir parçası” diyor. Prensip olarak, ülke veya kıtadan bağımsız olarak her toplum, tarihinin izini çömleklerde çok daha fazla çeşitliliğin olduğu bir zamana kadar götürebilir. Mabhaudhi, “Onları 'unutulmuş' mahsullerle yeniden keşfedebilir ve onurlandırabiliriz” diyor.


Chia tohumlarının boyutu iki milimetrenin biraz altındadır ve açık veya gri-kahverengi renktedir.




Boyutları yalnızca iki milimetrenin biraz altında ama ince chia tohumları çok fazla protein içeriyor

Kaynak: Getty Images


Şu tarihte: Chia Araştırmacılar genler konusunda zaten üreme başarısı elde etti. Bu adaçayı bitkisinin anavatanı Orta ve Güney Amerika'dır, ancak artık Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde, Avustralya'da ve Afrika'da da yetiştirilmektedir. Chia Besin açısından zengin toprakları sever ancak kuraklık stresini iyi tolere eder. İklim, günün uzunluğu ile birleştiğinde Almanya'da tarım açısından sorunludur. Ama Simone Graeff-Hönninger ve Hohenheim Üniversitesi'ndeki meslektaşları, Almanya yazında çiçek açan ve daha sonra yağ ve protein açısından zengin tohumlar üreten bir çeşit yetiştirmeyi başardılar. Üç yıl önce Federal Bitki Çeşitleri Ofisi… Chia çeşidi “Juana” piyasaya sürüldü ve o zamandan beri hiçbir şey bölgesel ekimin önünde durmadı. Bu, nakliyeyi ve lojistiği kolaylaştırır ve pestisit maruziyeti sınırlandırılabilir ve daha iyi kontrol edilebilir.

Ticari kullanım hakları, İsviçre'de geliştirilen “Pablo” çeşidinin de satışını yapan Rastatt'taki Südwestdeutsche Saatzucht'a ait. Felix “İçimizde iyi bir his var” diyor GrebhardtŞirketin sorumlu irtibat kişisi, “Çiftçilerin ilgisi büyük ve geçen yıl toplam 100 hektardan fazla alanda chia ekildi.” Ancak tarladan tarlaya istikrarlı bir işleme zincirinin kurulması zaman alıyor. süpermarketi örneğin buğdaydan tanırsınız. Tüketiciler artık Almanya'da yetiştirilen chia'yı seçili mağazalardan satın alabilecekler ancak bunun için daha fazla ödemeye de hazırlıklı olmaları gerekecek.

Besin açısından zengin


tohumlar Chia bitkisi (Salvia hispanica) açık ve koyu renklerde bulunur ve sağlıklı kabul edilir. Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan şekerini dengelemeye ve genel olarak kalp ve dolaşım için olumlu darbe. Her birinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmamasına rağmen antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilere sahip oldukları da söyleniyor. Ancak kesin olan şey, zengin olduklarıdır. proteinler, lif, doymamış yağ asitleri, bazı Mineraller ve sözde Antioksidanlar öyle.

Bu makale WELT ve WELT AM SONNTAG tarafından DAHA İYİ GELECEK DÜNYA HAFTASI kapsamında yayınlandı.

Sürdürülebilirlik ve iklimin korunmasıyla ilgili tüm makaleleri okuyun. Basılı ve dijital olarak tüm DÜNYAYI test edin Sadece 4 Euro karşılığında 4 hafta!

Kazanma şansınızı kullanın: Tüm müşterilerimize 2.499,00 € değerinde bir eBike hediye ediyoruz.

ŞİMDİ SİPARİŞ VER!


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.