KaramelaYedi
New member
eGözlem: Kahvaltıda reçelli rulolar veya peynirli ekmek, sosis var. Veya müsli veya yulaf ezmesi. Veya haşlanmış yumurta veya kızarmış yumurta. Ve ertesi gün tabii ki aynı şey oluyor; ekmek, yumurta ya da mısır gevreği ve sonra tekrar tekrar.
Çoğu zaman tüm parametrelere titizlikle uyulması gerekir. Yani yumurtayı beş dakika pişirin, dört ya da altı dakika değil. Veya çöreğin üzerine önce reçel, sonra peynir ve Asla Portakal reçeli. Veya füme jambon, ama başka sosis yok. Ayrıca siparişin karışmasına dikkat edin, bu durum günün yarısını mahvedebilir. Bu garip değil mi, yeme alışkanlıklarımıza tamamen aykırı?
Çünkü tek yapmanız gereken her öğle veya akşam makarna veya patates olduğunu hayal etmek. Üç gün sonra sıkılır, dört gün sonra şüphelenir, beş gün sonra yemekten sıkılır, en azından huysuzlanırdık. Yiyecekler çeşitlendirilmeli, orijinal olmalı ve ancak uygun aralıklarla tekrarlanmalıdır. Farklılık alışkanlıktır. Sabahları tamamen farklı. Kahvaltıda kabul ettiğimiz, hatta şart koştuğumuz şey, günün başka bir saatinde hoş karşılanmaz. Neden?
Bu yeme alışkanlığı şimdiye kadar kapsamlı beslenme araştırmalarında neredeyse hiç kaydedilmemiştir. Elbette fizyolojik, psikolojik, kültürel birçok faktör rol oynuyor. Regensburg Üniversitesi'nden kültürel beslenme araştırmacısı Gunther Hirschfelder, “Kahvaltı topluma öğle yemeğinden daha az fayda sağlıyor” diyor. Özellikle bekarların sayısı arttıkça bireysel davranışlara yol açmaktadır.
Zaman kısa olduğundan sabahları daha büyük bir rutine ihtiyaç vardır. Kahvaltının geleneksel olarak hazırlanmasında daha fazla soğuk bileşen ve daha az sıcak bileşen bulunmasının nedeni budur. “Ve sabahları daha yüksek bir stres faktörümüz var. Stres bizi her zaman beslenme rutinleri geliştirmeye yönlendiriyor.” Gün, randevuları, görevleri ve öngörülemez şeyleri beraberinde getirir. Hirschfelder, ritüellerin düzen yarattığını, yeme ve içmenin duygusal güvenlik yarattığını söylüyor. Ritüeli tekrarlamak tatmin edicidir: Her Nutella ekmeği ve yulaf ezmesinin her porsiyonu bir adanmışlıktır.
Kaynak: Getty; İnfografik DÜNYA
Bu nedenle insanlar sabahları aşamalı olarak yemek yerine muhafazakar bir şekilde yemek yerler ve bazen de çocukken ebeveynlerinden öğrendikleri alışkanlıklara sadık kalırlar. Yiyeceklerle ilgili tüm diğer deneylere rağmen, neredeyse hiçbir kahvaltı alışkanlığı diğer kültürlerden benimsenmemiştir. Bu ülkede neredeyse hiç kimse, Asya ülkelerinde olduğu gibi sabahları sürekli çorba yemeyi denemez; her ne kadar Asya çorbaları günün diğer saatlerinde modern ve sağlıklı kabul edilse de.
Ritüelleştirme tezinin kanıtı: Zaman arttıkça sosyal işlev ve yiyecek de değişir. Hafta sonları aileler, çiftler ve bekarlar büyük kahvaltıyı kutlar. Ayrıca çok çeşitli seçenekler var; ocak, örneğin Ottolenghi çırpılmış yumurta veya Amerikan ayran kreplerini hazırlamak için kullanılıyor. Konuklar brunch için geldiğinde, işin içinde bir de özgünlük unsuru vardır; yalnızca rutinden bir sapma.
Hirschfelder buna “olaylaştırma yoluyla statü temsili” diyor. Akşamları normal olan, sabahları yalnızca istisna olarak uygulanır.
“Kilolu insanlar kahvaltı yapmadan evden çıkıyor”
Doktor ve beslenme uzmanı Daniela Kielkowski'nin “mükemmel” kahvaltı konusunda net bir görüşü var.
Kaynak: WELT / Kevin Knauer
Elbette sabah çılgınlığı değişmez bir şey değil. Pek çok kişi bir süre sonra kuralları değiştiriyor; artık ekmek yerine yulaf lapası ya da haşlanmış yumurta yerine meyveli smoothie tüketiyorlar. Ancak diğer yiyecek çeşitleri göz önüne alındığında döngüler şaşırtıcı derecede uzundur. Düzenli olarak orijinal alışkanlıklarınıza dönersiniz ve bundan keyif alırsınız.Eski kalıplar olumlu anıları uyandırır ve güvenlik vaat eder.
Ancak sabah diyeti vücudun ihtiyaçlarıyla da açıklanabilir. Lübeck Üniversitesi psikonörobiyoloji profesörü Kerstin Oltmanns, “Böbreküstü bezinden gelen stres hormonu kortizol sabahları en yüksek seviyededir; uyanıp yola koyulmak için ihtiyacınız olan şey budur” diyor. Doktor ayrıca sürekli aynı süreçlerin tekrarlanmasının sakinleştirici, stres azaltıcı etkisine de dikkat çekiyor. Sabahları alınan besin alımı enerji eksikliğinden diğer öğünlere göre daha fazla etkilenir.
Gece boyunca oruç tutuyorsunuz; vücudunuzun hızla elde edilebilecek enerjiye ihtiyacı var. Oltmanns, en iyi sonucu veren şeyin doğrudan kana karışan şeker ve yüksek kalorili yağ olduğunu söylüyor. Şekerin ayrıca kortizol düzeylerini düşürdüğü de kanıtlanmıştır. Bu nedenle sabahları reçelli rulolar, çikolatalı kruvasanlar ve ballı müsli tercih edilir. Diğer gıdaların, özellikle de baklagillerde bulunan proteinlerin ilk önce parçalanması gerekir ve bu da zaman alır.
Kaynak: Getty; İnfografik DÜNYA
Metabolizma da günün diğer zamanlarından farklıdır. Kahvaltıda tüketilenler hücrelere çok güçlü bir şekilde taşınır. Lübeck Üniversitesi'nde 2020 yılında yapılan bir araştırma, vücudun aynı yiyeceği sabahları akşama göre farklı şekilde kullandığını gösterdi. Test deneklerine günün farklı saatlerinde büyük veya düşük kalorili yemekler verildi. Daha sonra kan değerleri belirlendi. Ne yenirse yenilsin, kahvaltıdan sonra akşam yemeğine kıyasla kan şekeri ve insülin seviyeleri önemli ölçüde daha az yükseldi. Vücut sabahları günün diğer zamanlarına göre çok daha fazla kalori yakar.
Kahvaltı alışkanlıklarıyla ilgili olarak bu, vücudun sabahları çok fazla enerjiye ihtiyaç duyması nedeniyle yiyecek seçiminin sınırlı olduğu anlamına gelir. Aynısının temini yeterlidir. Öğle yemeğinde veya akşam ise açlık ortaya çıksa da vücut zaten acil ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Artık yemeğinde mümkün olduğu kadar çok çeşitliliğe hazırdır; çok çeşitli ürün ve maddelerin alınması arzu edilir. Bu da çeşitlilik ihtiyacını doğuruyor.
ayrıca oku
Obezite ve sağlık
Oltmanns, “Çok kahvaltı yaptıysanız öğleden sonra veya akşam bile daha az aç olursunuz” diyor. Yeterince kahvaltı yapmazsanız, istek duyarsınız ve tatlılara olan iştahınız gün boyunca artmaya devam eder. Bu yüzden kilo vermek ve öğün atlamamak için kahvaltı yapmak mantıklıdır. Ofislerdeki tüm atıştırmalık kutuları, aralıklı olarak oruç tutanların veya kahvaltıyı atlayanların sayısının artmasına bir tepki ve çalışanlar arasında artan stres seviyesinin bir göstergesi.
Oltmanns ayrıca aşırı kilolu insanlarla da ilgileniyor. Kilo vermek için aralıklı oruç tutma eğilimine şüpheyle yaklaşıyor. Veriler bunun uzun süreli kilo kaybıyla sonuçlanmadığını gösteriyor. Çünkü uygulanan kurallar genellikle uzun vadede sürdürülemez. Aslında kahvaltıda en çok işe yarayan şeylerin yemeyi sevdiğiniz şeyler olduğunu söylüyor.
Sabit bir günlük rutin ve ritüeller
Evrimsel açıdan kahvaltı vücudun ihtiyaçlarına bir yanıttır. Ancak sabahları hemen yemek yemek şart değildir; onu atlamak nispeten kolaydır. Paleoantropologlar ilk insanların sabahları yemek yediğine dair net bir kanıt bulamadılar. Belki de uyandığında yapması gereken ilk şey yiyecek aramak ya da avlanmaktı.
Gunther Hirschfelder, “Uzun Taş Devri'nin yemek kronolojisi hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz” diyor. Yaklaşık 10.000 yıl önce yerleşimin başlaması, tarım ve hayvancılığın başlamasıyla birlikte bir kronoloji başlamış ve gün bir silsile halinde devam etmiştir. Kahvaltıyla ilgili ilk atıflar klasik Mısır'dan geliyor; gargara olarak adlandırılan şey sabah yemeğiydi. Hirschfelder, “19. yüzyıla kadar tüm modern öncesi toplumlar ve 1930'a kadar kırsal alanlardakiler tamamen kronolojikleştirildi ve baştan sona ritüelleştirildi” diyor. Günlük rutin hayatı şekillendirdi.
ayrıca oku
Orta Avrupa'da, sabahları bazen hayvansal yağlar, domuz yağı veya kaz eti içeren yulaf lapası ve püre yemekleri uzun süre yaygındı. Ekmeğin üretimi daha zordu ve daha asil sayılıyordu. Yakın zamana kadar yeme alışkanlıkları ve yiyecek sunumları sorgulanmıyordu. Değişikliğin aynı zamanda çeşitliliğin büyük ölçüde artmasıyla da ilgisi var: Örneğin avokadonuz varsa, soğuk etleri dışarıda bırakabilirsiniz.
Bireyselleştirme ve diyet kısıtlamaları yalnızca son birkaç on yılda değişikliklere yol açtı. Ritüelleştirilmiş kahvaltı alışkanlıkları artık et veya hayvansal ürünlerden kaçınmayı, şekerden kaçınmayı ve kahvaltıyı tamamen atlamayı içeriyor. Sonuç daha fazla tekrardır. Doğru şeyi yapmanın güzel bir hissi var.
ayrıca oku
Potsdam'daki Alman Beslenme Araştırmaları Enstitüsü'nden psikolog ve sinir bilimci Soyoung Park, karar alma süreciyle ilgileniyor. Park, 2017 yılında deneklerin kahvaltıdan sonra adil olmayan tekliflerle karşı karşıya kaldığı iki kahvaltı çalışmasına dahil oldu; İki kişinin bir miktar parayı paylaşma oyunuydu. Daha fazla karbonhidrat tüketenlerin haksız teklifleri reddetme olasılıkları daha yüksekti. Öte yandan kahvaltıda daha fazla protein tüketenler bu teklifi kabul etmeye daha istekliydi.
Sonuç: Besinlerin beyinde bulunan nörotransmiterler üzerinde etkisi vardır ve kararları şekillendirebilir. Bu özellikle sabahları olduğu gibi diyetin her zaman aynı olması durumunda geçerlidir.
Kahvaltı muhafazakarlığının gün üzerindeki son bir etkisi: Psikologlar, gün içinde azaldığı gösterilen karar yorgunluğunu incelediler. Kerstin Oltmanns, her gün kalktığınızda, duş alırken veya yıkanırken ne yapacağınızı, önce kahvenizi, ardından dişlerinizi fırçalayacağınızı veya tam tersini düşünmek zorunda kalsaydınız, bunun ne kadar zor olacağına dikkat çekiyor. Peki hangi kahvaltı?
ayrıca oku
ABD Başkanı Barack Obama sabah alışkanlıklarını şu şekilde açıklamıştı: “Ne yiyeceğim, ne giyeceğim konusunda karar vermek istemiyorum. Çünkü vermem gereken çok fazla başka karar var.” Her gün aynı kahvaltının tadını çıkaran kişi mutlaka başkan olmayacak, ancak gün boyunca daha fazla karar almaya istekli olacaktır.
Raporlara göre Beyaz Saray'da sadece 45 dakikalık egzersiz yapıldı, ardından yumurta, patates, kızarmış ekmek ve kahve yoktu.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu makale ilk olarak Temmuz 2021'de yayınlandı.
Çoğu zaman tüm parametrelere titizlikle uyulması gerekir. Yani yumurtayı beş dakika pişirin, dört ya da altı dakika değil. Veya çöreğin üzerine önce reçel, sonra peynir ve Asla Portakal reçeli. Veya füme jambon, ama başka sosis yok. Ayrıca siparişin karışmasına dikkat edin, bu durum günün yarısını mahvedebilir. Bu garip değil mi, yeme alışkanlıklarımıza tamamen aykırı?
Çünkü tek yapmanız gereken her öğle veya akşam makarna veya patates olduğunu hayal etmek. Üç gün sonra sıkılır, dört gün sonra şüphelenir, beş gün sonra yemekten sıkılır, en azından huysuzlanırdık. Yiyecekler çeşitlendirilmeli, orijinal olmalı ve ancak uygun aralıklarla tekrarlanmalıdır. Farklılık alışkanlıktır. Sabahları tamamen farklı. Kahvaltıda kabul ettiğimiz, hatta şart koştuğumuz şey, günün başka bir saatinde hoş karşılanmaz. Neden?
Bu yeme alışkanlığı şimdiye kadar kapsamlı beslenme araştırmalarında neredeyse hiç kaydedilmemiştir. Elbette fizyolojik, psikolojik, kültürel birçok faktör rol oynuyor. Regensburg Üniversitesi'nden kültürel beslenme araştırmacısı Gunther Hirschfelder, “Kahvaltı topluma öğle yemeğinden daha az fayda sağlıyor” diyor. Özellikle bekarların sayısı arttıkça bireysel davranışlara yol açmaktadır.
Zaman kısa olduğundan sabahları daha büyük bir rutine ihtiyaç vardır. Kahvaltının geleneksel olarak hazırlanmasında daha fazla soğuk bileşen ve daha az sıcak bileşen bulunmasının nedeni budur. “Ve sabahları daha yüksek bir stres faktörümüz var. Stres bizi her zaman beslenme rutinleri geliştirmeye yönlendiriyor.” Gün, randevuları, görevleri ve öngörülemez şeyleri beraberinde getirir. Hirschfelder, ritüellerin düzen yarattığını, yeme ve içmenin duygusal güvenlik yarattığını söylüyor. Ritüeli tekrarlamak tatmin edicidir: Her Nutella ekmeği ve yulaf ezmesinin her porsiyonu bir adanmışlıktır.
Kaynak: Getty; İnfografik DÜNYA
Bu nedenle insanlar sabahları aşamalı olarak yemek yerine muhafazakar bir şekilde yemek yerler ve bazen de çocukken ebeveynlerinden öğrendikleri alışkanlıklara sadık kalırlar. Yiyeceklerle ilgili tüm diğer deneylere rağmen, neredeyse hiçbir kahvaltı alışkanlığı diğer kültürlerden benimsenmemiştir. Bu ülkede neredeyse hiç kimse, Asya ülkelerinde olduğu gibi sabahları sürekli çorba yemeyi denemez; her ne kadar Asya çorbaları günün diğer saatlerinde modern ve sağlıklı kabul edilse de.
Ritüelleştirme tezinin kanıtı: Zaman arttıkça sosyal işlev ve yiyecek de değişir. Hafta sonları aileler, çiftler ve bekarlar büyük kahvaltıyı kutlar. Ayrıca çok çeşitli seçenekler var; ocak, örneğin Ottolenghi çırpılmış yumurta veya Amerikan ayran kreplerini hazırlamak için kullanılıyor. Konuklar brunch için geldiğinde, işin içinde bir de özgünlük unsuru vardır; yalnızca rutinden bir sapma.
Hirschfelder buna “olaylaştırma yoluyla statü temsili” diyor. Akşamları normal olan, sabahları yalnızca istisna olarak uygulanır.
“Kilolu insanlar kahvaltı yapmadan evden çıkıyor”
Doktor ve beslenme uzmanı Daniela Kielkowski'nin “mükemmel” kahvaltı konusunda net bir görüşü var.
Kaynak: WELT / Kevin Knauer
Elbette sabah çılgınlığı değişmez bir şey değil. Pek çok kişi bir süre sonra kuralları değiştiriyor; artık ekmek yerine yulaf lapası ya da haşlanmış yumurta yerine meyveli smoothie tüketiyorlar. Ancak diğer yiyecek çeşitleri göz önüne alındığında döngüler şaşırtıcı derecede uzundur. Düzenli olarak orijinal alışkanlıklarınıza dönersiniz ve bundan keyif alırsınız.Eski kalıplar olumlu anıları uyandırır ve güvenlik vaat eder.
Ancak sabah diyeti vücudun ihtiyaçlarıyla da açıklanabilir. Lübeck Üniversitesi psikonörobiyoloji profesörü Kerstin Oltmanns, “Böbreküstü bezinden gelen stres hormonu kortizol sabahları en yüksek seviyededir; uyanıp yola koyulmak için ihtiyacınız olan şey budur” diyor. Doktor ayrıca sürekli aynı süreçlerin tekrarlanmasının sakinleştirici, stres azaltıcı etkisine de dikkat çekiyor. Sabahları alınan besin alımı enerji eksikliğinden diğer öğünlere göre daha fazla etkilenir.
Gece boyunca oruç tutuyorsunuz; vücudunuzun hızla elde edilebilecek enerjiye ihtiyacı var. Oltmanns, en iyi sonucu veren şeyin doğrudan kana karışan şeker ve yüksek kalorili yağ olduğunu söylüyor. Şekerin ayrıca kortizol düzeylerini düşürdüğü de kanıtlanmıştır. Bu nedenle sabahları reçelli rulolar, çikolatalı kruvasanlar ve ballı müsli tercih edilir. Diğer gıdaların, özellikle de baklagillerde bulunan proteinlerin ilk önce parçalanması gerekir ve bu da zaman alır.

Kaynak: Getty; İnfografik DÜNYA
Metabolizma da günün diğer zamanlarından farklıdır. Kahvaltıda tüketilenler hücrelere çok güçlü bir şekilde taşınır. Lübeck Üniversitesi'nde 2020 yılında yapılan bir araştırma, vücudun aynı yiyeceği sabahları akşama göre farklı şekilde kullandığını gösterdi. Test deneklerine günün farklı saatlerinde büyük veya düşük kalorili yemekler verildi. Daha sonra kan değerleri belirlendi. Ne yenirse yenilsin, kahvaltıdan sonra akşam yemeğine kıyasla kan şekeri ve insülin seviyeleri önemli ölçüde daha az yükseldi. Vücut sabahları günün diğer zamanlarına göre çok daha fazla kalori yakar.
Kahvaltı alışkanlıklarıyla ilgili olarak bu, vücudun sabahları çok fazla enerjiye ihtiyaç duyması nedeniyle yiyecek seçiminin sınırlı olduğu anlamına gelir. Aynısının temini yeterlidir. Öğle yemeğinde veya akşam ise açlık ortaya çıksa da vücut zaten acil ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Artık yemeğinde mümkün olduğu kadar çok çeşitliliğe hazırdır; çok çeşitli ürün ve maddelerin alınması arzu edilir. Bu da çeşitlilik ihtiyacını doğuruyor.
ayrıca oku

Obezite ve sağlık
Oltmanns, “Çok kahvaltı yaptıysanız öğleden sonra veya akşam bile daha az aç olursunuz” diyor. Yeterince kahvaltı yapmazsanız, istek duyarsınız ve tatlılara olan iştahınız gün boyunca artmaya devam eder. Bu yüzden kilo vermek ve öğün atlamamak için kahvaltı yapmak mantıklıdır. Ofislerdeki tüm atıştırmalık kutuları, aralıklı olarak oruç tutanların veya kahvaltıyı atlayanların sayısının artmasına bir tepki ve çalışanlar arasında artan stres seviyesinin bir göstergesi.
Oltmanns ayrıca aşırı kilolu insanlarla da ilgileniyor. Kilo vermek için aralıklı oruç tutma eğilimine şüpheyle yaklaşıyor. Veriler bunun uzun süreli kilo kaybıyla sonuçlanmadığını gösteriyor. Çünkü uygulanan kurallar genellikle uzun vadede sürdürülemez. Aslında kahvaltıda en çok işe yarayan şeylerin yemeyi sevdiğiniz şeyler olduğunu söylüyor.
Sabit bir günlük rutin ve ritüeller
Evrimsel açıdan kahvaltı vücudun ihtiyaçlarına bir yanıttır. Ancak sabahları hemen yemek yemek şart değildir; onu atlamak nispeten kolaydır. Paleoantropologlar ilk insanların sabahları yemek yediğine dair net bir kanıt bulamadılar. Belki de uyandığında yapması gereken ilk şey yiyecek aramak ya da avlanmaktı.
Gunther Hirschfelder, “Uzun Taş Devri'nin yemek kronolojisi hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz” diyor. Yaklaşık 10.000 yıl önce yerleşimin başlaması, tarım ve hayvancılığın başlamasıyla birlikte bir kronoloji başlamış ve gün bir silsile halinde devam etmiştir. Kahvaltıyla ilgili ilk atıflar klasik Mısır'dan geliyor; gargara olarak adlandırılan şey sabah yemeğiydi. Hirschfelder, “19. yüzyıla kadar tüm modern öncesi toplumlar ve 1930'a kadar kırsal alanlardakiler tamamen kronolojikleştirildi ve baştan sona ritüelleştirildi” diyor. Günlük rutin hayatı şekillendirdi.
ayrıca oku

Orta Avrupa'da, sabahları bazen hayvansal yağlar, domuz yağı veya kaz eti içeren yulaf lapası ve püre yemekleri uzun süre yaygındı. Ekmeğin üretimi daha zordu ve daha asil sayılıyordu. Yakın zamana kadar yeme alışkanlıkları ve yiyecek sunumları sorgulanmıyordu. Değişikliğin aynı zamanda çeşitliliğin büyük ölçüde artmasıyla da ilgisi var: Örneğin avokadonuz varsa, soğuk etleri dışarıda bırakabilirsiniz.
Bireyselleştirme ve diyet kısıtlamaları yalnızca son birkaç on yılda değişikliklere yol açtı. Ritüelleştirilmiş kahvaltı alışkanlıkları artık et veya hayvansal ürünlerden kaçınmayı, şekerden kaçınmayı ve kahvaltıyı tamamen atlamayı içeriyor. Sonuç daha fazla tekrardır. Doğru şeyi yapmanın güzel bir hissi var.
ayrıca oku

Potsdam'daki Alman Beslenme Araştırmaları Enstitüsü'nden psikolog ve sinir bilimci Soyoung Park, karar alma süreciyle ilgileniyor. Park, 2017 yılında deneklerin kahvaltıdan sonra adil olmayan tekliflerle karşı karşıya kaldığı iki kahvaltı çalışmasına dahil oldu; İki kişinin bir miktar parayı paylaşma oyunuydu. Daha fazla karbonhidrat tüketenlerin haksız teklifleri reddetme olasılıkları daha yüksekti. Öte yandan kahvaltıda daha fazla protein tüketenler bu teklifi kabul etmeye daha istekliydi.
Sonuç: Besinlerin beyinde bulunan nörotransmiterler üzerinde etkisi vardır ve kararları şekillendirebilir. Bu özellikle sabahları olduğu gibi diyetin her zaman aynı olması durumunda geçerlidir.
Kahvaltı muhafazakarlığının gün üzerindeki son bir etkisi: Psikologlar, gün içinde azaldığı gösterilen karar yorgunluğunu incelediler. Kerstin Oltmanns, her gün kalktığınızda, duş alırken veya yıkanırken ne yapacağınızı, önce kahvenizi, ardından dişlerinizi fırçalayacağınızı veya tam tersini düşünmek zorunda kalsaydınız, bunun ne kadar zor olacağına dikkat çekiyor. Peki hangi kahvaltı?
ayrıca oku

ABD Başkanı Barack Obama sabah alışkanlıklarını şu şekilde açıklamıştı: “Ne yiyeceğim, ne giyeceğim konusunda karar vermek istemiyorum. Çünkü vermem gereken çok fazla başka karar var.” Her gün aynı kahvaltının tadını çıkaran kişi mutlaka başkan olmayacak, ancak gün boyunca daha fazla karar almaya istekli olacaktır.
Raporlara göre Beyaz Saray'da sadece 45 dakikalık egzersiz yapıldı, ardından yumurta, patates, kızarmış ekmek ve kahve yoktu.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu makale ilk olarak Temmuz 2021'de yayınlandı.