Kayan yıldızlar: Thatcher Kuyruklu Yıldızı'nın parçaları şu anda güney gökyüzünde yanarken görülebiliyor

KaramelaYedi

New member
Bilim Kayan yıldızlar

Thatcher Kuyruklu Yıldızı – gece kuşları ve erken kalkanlar için bir gösteri



Tarih: 19 Nisan 2024| Okuma süresi: 2 dakika




Nisan ayında Schleswig-Holstein'da bir kolza tohumu tarlasının üzerindeki yıldızlı gökyüzü




Thatcher Kuyruklu Yıldızı'nın parçaları kayan yıldızlar gibi görülebiliyor

Kaynak: dpa/Daniel Reinhardt


Güney gökyüzünde şu anda yanan bir kuyruklu yıldızın parçalarını görebilirsiniz. Bu bir Amerikalının adını taşıyor ancak meteor yağmurunun en eski kayıtları Çin'den geliyor.





SYıldız avcıları şu anda gece gökyüzünde yanan kuyruklu yıldız kalıntılarını görme şansına sahip. Eğer hava uygun olursa Lyrid sürüsü ortaya çıkacak. Ve eğer ya çok erken kalkmak ya da hiç yatmamak istiyorsanız.

Güney Hessen'deki Bensheim merkezli Yıldız Dostları Derneği başkanı Uwe Pilz'e göre zirvenin 22 Nisan sabahı gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak olası bulut örtüsüne ek olarak rahatsız edici başka bir faktör daha var: Pilz, “Maalesef bu yıl neredeyse dolunay da yıkıcı oluyor” diyor.

Alman Hava Durumu Servisi'nin (DWD) perşembe günü yaptığı tahmine göre, özellikle pazartesi gecesi daha büyük bulutlar beklenebilir. Hafta sonları kuzeyde bulutlardaki boşluklar belirerek Lyrides'in görülmesine olanak sağlar. Ancak güney için DWD Cumartesi gecesi ve Pazar günü oldukça yoğun bulutlar bekliyor.


ayrıca oku


Taurus Systems tarafından üretilen ve Almanya, İspanya ve Güney Kore tarafından kullanılan, İsveç-Almanya havadan fırlatılan seyir füzesi Taurus KEPD 350'nin bildiri fotoğrafı.  Bir Rus askeri uzmanı, Alman-İsveç Taurus KEPD 350 havadan yere uzun menzilli seyir füzesinin önde gelen Rus Hava Savunma (AD) sistemlerini tehdit edebileceği ve mevcut Ukrayna Su-27 ve Su-24 savaş uçaklarından ateşlenebileceği konusunda uyardı.  Storm Shadow ve onun Fransız analogu SCALP-EG'den daha ağır ve daha uzun menzilli olan Taurus, Rus ikmal hatlarını ve arkadaki komuta merkezlerini ciddi şekilde tehdit edebilir ve hasar verebilir.  Ukrayna, Almanya'yı Taurus seyir füzelerini teslim etmeye çağırırken, birçok Ukraynalı yetkili füzelerin Rusya'ya karşı mücadeledeki önemini vurguladı.  Fotoğraf: MBDA Almanya, ABACAPRESS.COM aracılığıyla






Yıldız meraklılarına göre, güneşin henüz ufkun oldukça altında olduğu ve ayın ışığın daha az rahatsız edici olduğu kadar alçak olduğu sabah 3 ile sabah 4 arasında yıldız kayma şansı var. Gök cisimlerinin yandığını görmek istiyorsanız güneydeki gökyüzüne doğru yükseklere bakmalısınız.

Kayan yıldızlar 25 Nisan'a kadar parlamaya devam edecek. Lyrid'ler Lyra takımyıldızından geliyor gibi görünüyor. Bunlar saniyede yaklaşık 50 kilometre hıza sahip hızlı nesnelerdir. Çarpıcı derecede parlak olanlar da dahil olmak üzere, her saat başı on ila yirmi kayan yıldız parlıyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Lyrid'ler Thatcher Kuyruklu Yıldızı'nın (C/1861G) parçalanmış parçalarıdır. Bu, onu Nisan 1861'in başında bir teleskopta aniden keşfeden ABD'li amatör gökbilimcinin adını taşıyor ve eliptik bir yörüngede Güneş'in etrafında bir kez dönmesi 415,5 Dünya yılı sürüyor. O zamanlar dünyaya çok yaklaşmıştı ve böylece saat ustası Carl Wilhelm Bäker (Baeker, Baecker) 28 Nisan 1861'de onu çıplak gözle görebilmişti.

Kuyruklu yıldızın meteor yağmuru ise 2.700 yıl önce gözlemlendi: ilk kayıt M.Ö. 687'ye kadar uzanıyor. MÖ 400 – Çinli gökbilimciler tarafından “gökten yağmur gibi düşen yıldızlar” olarak kaydedildi.