KaramelaYedi
New member
Bilim Kurbağa bacakları
Fransa kurbağaları Asya’dan alıyor
Durum: 07:28| Okuma süresi: 4 dakika
Rachel Boßmeyer, Ahmad Pathoni, Carola Frentzen
Yenilebilir kurbağa, yenilebilir kurbağalardan biridir ve Avrupa’da sıkı bir şekilde korunmaktadır.
Kaynak: resim ittifakı / blickwinkel/AGAMI/W. leur
Kurbağa bacağı, sıradan Almanların en sevdiği yemeğin bir parçası değildir. Fransa ve Belçika’da ise o kadar yüksek talep görüyorlar ki, ithal etmek zorunda kalıyorlar ve bu da artık çevre sorunlarına neden oluyor. Ama zeki bir Fransız bir çözüm üzerinde çalışıyor.
KKurbağa bacağı uluslararası olarak bir yemek kadar tipik bir Fransız olarak kabul edilir. Çıtır çıtır kızartılır ve sarımsakla tatlandırılır, ülkede çok sayıda restoranda servis edilir. Fransa’da her yıl yaklaşık 4000 ton geleneksel yemek tüketilmektedir.
Ancak Tarım Bakanlığı, yemeği doğu Bourgone-Franche-Comté bölgesinin mutfak mirasının bir parçası olarak listelese de, budunun çoğu artık başka yerlerden geliyor.
ayrıca oku
Fransa’da, yenilebilir kurbağa türleri onlarca yıldır korunmaktadır. Avlanmaları, Avrupa Birliği’nin çoğunda olduğu gibi katı bir şekilde düzenlenmiştir. Bourgogne-Franche-Comté’de bayağı kurbağalar belirli koşullar altında yakalanabilir ve üremek için göletlere geldikleri Şubat sonu ile Nisan ayları arasında katledilebilir.
Fransa’nın yanı sıra Belçika’da da oldukça popüler olan yemek keyfi için, Fransa’ya her yıl yurt dışından yaklaşık 2800 ton kurbağa bacağı ithal ediliyor ve bu nedenle uzak ülkelerde bu lezzete olan büyük talep ekolojik sorunlara neden oluyor.
Çünkü Endonezya başta olmak üzere en büyük ihracatçı ülkelerde, Avrupa’daki sınırsız lezzet arzusu sadece nadir kurbağa türlerinin popülasyonunu değil, aynı zamanda ekosistemlerin dengesini de tehdit ediyor. Java’daki Bandung Şehri Zooloji Müzesi’nin küratörü amfibi uzmanı Ganjar Cahyadi, “Kurbağa bacağı ticareti hükümet tarafından neredeyse hiç düzenlenmiyor veya izlenmiyor” dedi. Ada eyaletindeki yabani kurbağaların sayısı hakkında resmi bir veri yok. “Kaç kurbağanın ihraç edildiğini ve kaç tanesinin vahşi doğada kaldığını bilmiyoruz.”
Nesli tükenmekte olan türler hakkında daha fazla bilgi
Amfibilerin toplu yok oluşu
Bir diğer önemli amfibi ihracatçısı olan Vietnam’da da durum benzer. Humane Society International hayvan hakları grubundan Mai Nguyen, genel olarak kurbağa sayısının son yıllarda burada önemli ölçüde azaldığını söylüyor. “Taşrada yaşayan bir çocukken kurbağaları görmek ve yakalamak kolaydı. Ancak bugün – neredeyse 40 yıl sonra – yabani kurbağa bulmak hiç de zor değil” diyor. Şimdiye kadar hayvanların satışını veya ihracatını sınırlamak için herhangi bir plan yok.
Güneydoğu Asya’daki ve özellikle Endonezya’daki yağmur ormanları, büyük tür çeşitliliğiyle bilinir – bugün bile orada daha önce bilinmeyen türler keşfedilmektedir. Cahyadi, kurbağaların yaygın olarak avlanmasının, bilim adamlarının onları tanımlayamadan tüm türleri yok edebileceğini söyledi. Araştırmalar ve her şeyden önce hayvanların korunması için daha acilen yapılması gerekiyor.
Bir başka nokta da çok önemli: Kurbağalar hem av hem de avcıdır ve bu nedenle içinde yaşadıkları ekosistemin önemli bir parçasıdır. Özellikle çekirge ve sivrisinek gibi böceklerin popülasyonunun azaltılması söz konusu olduğunda, vıraklayan amfibiler vazgeçilmezdir.
“Kurbağalar doğal böcek öldürücülerdir. Tarım ve halk sağlığı için sorunlara neden olabilecek böcekleri yiyorlar” diye açıklıyor Cahyadi. “Kurbağalar olmasaydı bu böcekleri kontrol altına almak için daha fazla kimyasal kullanmak zorunda kalırdık.” Bu sadece çevreye değil insan sağlığına da zarar verirdi.
Cahyadi, bir çözümün avlanmak yerine ihracat için yetiştirmeye odaklanmak olabileceğine inanıyor. Bu aynı zamanda yerel ekonomiye fayda sağlayacak ve istihdam yaratacaktır.
En sevdiğiniz yemek için kurbağa çiftlikleri
Patrick François’nın da benzer bir fikri vardı. 13 yıl önce, balıkçı, Provence yakınlarındaki güney Fransa kasabası Pierrelatte’de muhtemelen ülkenin ilk kurbağa çiftliğini kurdu. “İnsanların giderek daha fazla yerel üretim yapmaya çalıştığını gördüm. Bu yüzden kendimi oraya attım »diyor yetiştirici.
Proje, bilim adamlarının geliştirdiği özel bir kurbağa türü ile mümkün oldu. Onları özel kılan şey: Kurbağalar aslında sadece hareket eden hayvanları yerken, bu hayvanlar hareket etmeyenleri de yerler.
Kurbağalar, Patrick François’nın güney Fransa’daki kurbağa çiftliğinde büyüyor
Kaynak: resim ittifakı/dpa
Hayvanlar, doğumdan kesime kadar tüm hayatlarını, François’nın üreme salonundaki, erkek kurbağaların akan suları ve yüksek sesle vıraklamalarıyla dolu yüz kadar tankın bazılarında geçiriyor. Bu fikirle François, Güneydoğu Asya’dan ithal edilen donmuş butlar veya Türkiye’den ithal edilen canlı kurbağalar için de ekolojik hedefler peşinde koşuyor: “Keşke doğadan kurbağa alınmasa.”
Fransız, yaklaşık bir düzine gurme mutfak müşterisine kurbağa bacağı tedarik ediyor. “Artık değil, çünkü üretimimiz de çok büyük değil.” Bu arada, Fransa’daki bir avuç başka yetiştirici, François’nın örneğini izledi ve kurbağa çiftlikleri kurdu. Tarım Bakanlığı, 2019’da yılda yaklaşık 10 ton kurbağa bacağı ürettiklerini yazdı ve bunun gelecekte çok daha fazla olabileceğini tahmin etti. Bununla birlikte, gelecekte yıllık tüketimin yalnızca bir kısmının Fransa’dan gelmesi muhtemeldir.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e şu adresten abone olun: spotify, Apple Podcast’leri, derin dondurucu, Amazon Müzik veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.
Fransa kurbağaları Asya’dan alıyor
Durum: 07:28| Okuma süresi: 4 dakika
Rachel Boßmeyer, Ahmad Pathoni, Carola Frentzen

Yenilebilir kurbağa, yenilebilir kurbağalardan biridir ve Avrupa’da sıkı bir şekilde korunmaktadır.
Kaynak: resim ittifakı / blickwinkel/AGAMI/W. leur
Kurbağa bacağı, sıradan Almanların en sevdiği yemeğin bir parçası değildir. Fransa ve Belçika’da ise o kadar yüksek talep görüyorlar ki, ithal etmek zorunda kalıyorlar ve bu da artık çevre sorunlarına neden oluyor. Ama zeki bir Fransız bir çözüm üzerinde çalışıyor.
KKurbağa bacağı uluslararası olarak bir yemek kadar tipik bir Fransız olarak kabul edilir. Çıtır çıtır kızartılır ve sarımsakla tatlandırılır, ülkede çok sayıda restoranda servis edilir. Fransa’da her yıl yaklaşık 4000 ton geleneksel yemek tüketilmektedir.
Ancak Tarım Bakanlığı, yemeği doğu Bourgone-Franche-Comté bölgesinin mutfak mirasının bir parçası olarak listelese de, budunun çoğu artık başka yerlerden geliyor.
ayrıca oku

Fransa’da, yenilebilir kurbağa türleri onlarca yıldır korunmaktadır. Avlanmaları, Avrupa Birliği’nin çoğunda olduğu gibi katı bir şekilde düzenlenmiştir. Bourgogne-Franche-Comté’de bayağı kurbağalar belirli koşullar altında yakalanabilir ve üremek için göletlere geldikleri Şubat sonu ile Nisan ayları arasında katledilebilir.
Fransa’nın yanı sıra Belçika’da da oldukça popüler olan yemek keyfi için, Fransa’ya her yıl yurt dışından yaklaşık 2800 ton kurbağa bacağı ithal ediliyor ve bu nedenle uzak ülkelerde bu lezzete olan büyük talep ekolojik sorunlara neden oluyor.
Çünkü Endonezya başta olmak üzere en büyük ihracatçı ülkelerde, Avrupa’daki sınırsız lezzet arzusu sadece nadir kurbağa türlerinin popülasyonunu değil, aynı zamanda ekosistemlerin dengesini de tehdit ediyor. Java’daki Bandung Şehri Zooloji Müzesi’nin küratörü amfibi uzmanı Ganjar Cahyadi, “Kurbağa bacağı ticareti hükümet tarafından neredeyse hiç düzenlenmiyor veya izlenmiyor” dedi. Ada eyaletindeki yabani kurbağaların sayısı hakkında resmi bir veri yok. “Kaç kurbağanın ihraç edildiğini ve kaç tanesinin vahşi doğada kaldığını bilmiyoruz.”
Nesli tükenmekte olan türler hakkında daha fazla bilgi



Amfibilerin toplu yok oluşu

Bir diğer önemli amfibi ihracatçısı olan Vietnam’da da durum benzer. Humane Society International hayvan hakları grubundan Mai Nguyen, genel olarak kurbağa sayısının son yıllarda burada önemli ölçüde azaldığını söylüyor. “Taşrada yaşayan bir çocukken kurbağaları görmek ve yakalamak kolaydı. Ancak bugün – neredeyse 40 yıl sonra – yabani kurbağa bulmak hiç de zor değil” diyor. Şimdiye kadar hayvanların satışını veya ihracatını sınırlamak için herhangi bir plan yok.
Güneydoğu Asya’daki ve özellikle Endonezya’daki yağmur ormanları, büyük tür çeşitliliğiyle bilinir – bugün bile orada daha önce bilinmeyen türler keşfedilmektedir. Cahyadi, kurbağaların yaygın olarak avlanmasının, bilim adamlarının onları tanımlayamadan tüm türleri yok edebileceğini söyledi. Araştırmalar ve her şeyden önce hayvanların korunması için daha acilen yapılması gerekiyor.
Bir başka nokta da çok önemli: Kurbağalar hem av hem de avcıdır ve bu nedenle içinde yaşadıkları ekosistemin önemli bir parçasıdır. Özellikle çekirge ve sivrisinek gibi böceklerin popülasyonunun azaltılması söz konusu olduğunda, vıraklayan amfibiler vazgeçilmezdir.
“Kurbağalar doğal böcek öldürücülerdir. Tarım ve halk sağlığı için sorunlara neden olabilecek böcekleri yiyorlar” diye açıklıyor Cahyadi. “Kurbağalar olmasaydı bu böcekleri kontrol altına almak için daha fazla kimyasal kullanmak zorunda kalırdık.” Bu sadece çevreye değil insan sağlığına da zarar verirdi.
Cahyadi, bir çözümün avlanmak yerine ihracat için yetiştirmeye odaklanmak olabileceğine inanıyor. Bu aynı zamanda yerel ekonomiye fayda sağlayacak ve istihdam yaratacaktır.
En sevdiğiniz yemek için kurbağa çiftlikleri
Patrick François’nın da benzer bir fikri vardı. 13 yıl önce, balıkçı, Provence yakınlarındaki güney Fransa kasabası Pierrelatte’de muhtemelen ülkenin ilk kurbağa çiftliğini kurdu. “İnsanların giderek daha fazla yerel üretim yapmaya çalıştığını gördüm. Bu yüzden kendimi oraya attım »diyor yetiştirici.
Proje, bilim adamlarının geliştirdiği özel bir kurbağa türü ile mümkün oldu. Onları özel kılan şey: Kurbağalar aslında sadece hareket eden hayvanları yerken, bu hayvanlar hareket etmeyenleri de yerler.

Kurbağalar, Patrick François’nın güney Fransa’daki kurbağa çiftliğinde büyüyor
Kaynak: resim ittifakı/dpa
Hayvanlar, doğumdan kesime kadar tüm hayatlarını, François’nın üreme salonundaki, erkek kurbağaların akan suları ve yüksek sesle vıraklamalarıyla dolu yüz kadar tankın bazılarında geçiriyor. Bu fikirle François, Güneydoğu Asya’dan ithal edilen donmuş butlar veya Türkiye’den ithal edilen canlı kurbağalar için de ekolojik hedefler peşinde koşuyor: “Keşke doğadan kurbağa alınmasa.”
Fransız, yaklaşık bir düzine gurme mutfak müşterisine kurbağa bacağı tedarik ediyor. “Artık değil, çünkü üretimimiz de çok büyük değil.” Bu arada, Fransa’daki bir avuç başka yetiştirici, François’nın örneğini izledi ve kurbağa çiftlikleri kurdu. Tarım Bakanlığı, 2019’da yılda yaklaşık 10 ton kurbağa bacağı ürettiklerini yazdı ve bunun gelecekte çok daha fazla olabileceğini tahmin etti. Bununla birlikte, gelecekte yıllık tüketimin yalnızca bir kısmının Fransa’dan gelmesi muhtemeldir.
WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.
“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e şu adresten abone olun: spotify, Apple Podcast’leri, derin dondurucu, Amazon Müzik veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.