Kuş gribi: Virüsler büyük sığır sürülerinde çok yaygın ve sütte de bulunabiliyor

KaramelaYedi

New member
DGrip araştırmacılarının şu sıralar şüpheyle izlediği virüsün adı A/H5N1. Aslında kuşlara özel olarak uyarlanmış bir grip virüsü. Bu alt tipteki kuş gribi vakaları birkaç aydır yabani memeliler arasında tekrar tekrar rapor ediliyor. Artık virüsler görünüşe göre ABD'deki sığır sürülerinde yayılıyor. Ve bu aslında yeni bir niteliktir, özel ilgi gösterilmesinin bir nedenidir.

İlk olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bu sessiz salgına ilişkin mevcut durum raporunda yazdığı gibi, aksi takdirde ineklerin enfekte olması “olağanüstü derecede nadirdir”. Bu aynı zamanda etkilenen türler listesine eklenen keçiler için de geçerlidir. DSÖ baş bilimcisi Jeremy Farrar 18 Nisan'da Cenevre'de yaptığı açıklamada, H5N1'in artık sadece kuşları etkilemediği gerçeğinin “büyük endişe uyandırdığını” söyledi. Virüs küresel bir “hayvan salgınına” dönüştü.

İkincisi ise bu durumun temelde pandemi potansiyeli var. Farrar, bu yayılmanın insanların da enfekte olma ve patojenin sonuçta insanlara bulaşma riskini artırdığı konusunda uyardı. Çiftlik hayvanları söz konusu olduğunda insanlar da çok geride değil. Bu tam da virüslerin enfeksiyon tarihinde türleri insanlığa doğru sıçratmak için defalarca kullandığı türden bir fırsat. Bunun İspanyol gribi ölçeğinde bir sonraki salgın olması teorik olarak düşünülebilir.


ayrıca oku







1918 ile 1920 yılları arasında dalgalar halinde ortaya çıkan ve dünya çapında belki 20, hatta belki 100 milyon kişinin hayatına mal olan bu grip salgınına da tipik bir kuş gribi virüsü, alt tip A/H1N1 neden oldu. Bugün domuzlar aracılığıyla atılan bir ara adımın grip virüslerini o kadar tehlikeli hale getirmiş olması ve enfekte olan on kişiden birinin ölmesi muhtemeldir. Her kış görülen mevsimsel grip ise influenza virüslerinin insana adapte olan alt tiplerinden kaynaklanıyor.

DSÖ, ABD'de bir kişinin şu anda A/H5N1 ile enfekte olduğunu bildirdi. Açıklamada “Hastada 27 Mart'ta belirtiler ortaya çıktı” deniliyor ve “konjonktivit”e süt ineklerinden bulaştığı belirtiliyor. Bu, enfekte sığırlarla temas yoluyla edinilen ilk A/H5N1 insan enfeksiyonu ve Amerika Birleşik Devletleri genelinde doğrulanan ikinci vakadır.

Uzmanlar virüslerin sütte de bulunmasına şaşırdı: Bu yeni bir şey. İnsanlar muhtemelen çiğ süt yoluyla enfekte olabilirler. Ancak pastörize edilmediği sürece. Ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) şunu şiddetle tavsiye ediyor; Ancak, kirlenmiş sürülerden elde edilen çiğ sütün pazara ulaşmadığı görülüyor.

Kuşlar için son derece tehlikeli


Bu tür gribin bilimsel adı oldukça patojenik kuş gribidir (HPAI). Oldukça patojenik anlamına gelir: çok hasta. Zoonoz uzmanları, bu patojenlerin insanlara adapte olabileceği ve daha sonra bir sonraki salgını tetikleyebileceği konusunda defalarca uyarıyor. Gerçekte yaşadıkları kuşlarda, A/H5N1 enfeksiyonu etkileyicidir: Belirli bir genetik element, belirli antikorların artık bu virüsler üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı anlamına gelir. Henüz adapte olmamış etkilenen kuşları hızla öldürür. A/H5N1 şu ana kadar bu gruptan insanlara bulaşma potansiyeli olan tek alt tiptir.

Güven verici olan şey, bu olaydan sonra çiftliklerde başka hiçbir insan vakasının rapor edilmemiş olmasıdır. Ancak hayvan hastalıklarından sorumlu olan ABD Tarım Bakanlığı Hayvan Bitki Sağlığı Denetleme Servisi artık sığırlar arasındaki duruma ışık tutuyor ve bu da pek iyi çalışmıyor: Şu ana kadar USDA 15 çiftlikte doğrulanmış kanıtları açıkladı altı eyalette: Idaho, Kansas, Michigan, New Mexico ve Ohio'da. Devasa sürüleriyle tanınan Teksas eyaleti, yedi enfekte sürüyle şu ana kadar rekoru elinde tutuyor.

Adam Teksas'ta da enfeksiyon kaptı, öyle bir ahırda çalışıyor ki; Bu nedenle enfeksiyon nispeten hızlı bir şekilde keşfedildi. Göz enfeksiyonunu, fabrika çiftçiliğine yönelik mevcut veterinerlik düzenlemelerine uygun olarak bildirmek zorundaydı. Texas Tech Üniversitesi Biyoterörizm Müdahale Laboratuvarı'ndan uzmanlar bunun ne olduğunu belirledi.


ayrıca oku


İster bir türün atlaması olsun ister laboratuvar kazası olsun, kesin olan şey Sars-CoV-2'nin başlangıçta yarasalardan geldiğidir






Ailesi, kısmen oseltamivir ilacıyla yapılan profilaktik tedavi sayesinde sağlıklı kaldı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden araştırmacılar, enfeksiyonun diğer bilinmeyen temaslılara yayılma ihtimalini değerlendirmek için bu grip virüslerinin genetik bilgisini yakından incelediler: virüsler arasında bulaşmayı kolaylaştıracak hiçbir mutasyon elde edilmedi. insanlar.

2022'den beri Amerika Birleşik Devletleri'nde A/H5N1 alt tipi HPAI'nin önce yabani kuşlar arasında, ardından da çiftlik kümes hayvanları arasında giderek yaygınlaştığı fark ediliyor. Sonunda, dışarıda dolaşan evcil kediler de dahil olmak üzere memelilerde vakalar arttı.






Kaynak: İnfografik WELT


DSÖ'ye göre, 9 Şubat 2022 ile 29 Mart 2024 tarihleri arasında HPAI-A(H5N1) virüsleriyle enfekte olduğundan şüphelenilen 8.000'den fazla kişi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık yetkilileri tarafından izlendi.

Avrupa, bugüne kadarki en büyük salgını 2021/22'de yaşadı: kümes hayvanlarında görülen yaklaşık 2.500 salgının sonucunda, etkilenen çiftliklerde 47,7 milyon kuş itlaf edildi. A/H5N1 şu anda burada da özellikle yabani kuşlar arasında oldukça yaygın.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



DSÖ şu anda genel nüfus için halk sağlığına yönelik riski düşük, mesleki olarak maruz kalanlar için ise düşük ila orta düzeyde risk olarak değerlendirmektedir. 2003 ile 1 Nisan 2024 arasında, dünya çapında 23 ülkeden 463 ölüm dahil olmak üzere toplam 889 influenza A(H5N1) virüsü vakası kaydedildi. DSÖ uzmanı Farrar ise ölüm oranını “olağanüstü yüksek” olarak nitelendirdi.

Not: Makale ilk olarak 10 Nisan'da yayınlandı ve 18 Nisan'da güncellendi.