Tatlandırıcı: aspartam “muhtemelen kanserojen” – uzmanların DSÖ kararı hakkında söylediği bu

KaramelaYedi

New member
BENdiyet kola veya sakızdaki tatlandırıcı aspartam muhtemelen kanserojen midir? Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) evet diyor. Aynı zamanda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) her şeyi açıklığa kavuşturuyor: Maksimum günlük miktarlar için geçerli tavsiyeleri aşmayanların kendilerini daha yüksek bir kanser riskine maruz bırakmadıklarını söylüyorlar. Tatlandırıcı hakkında bilinenler:

aspartam nedir?


Aspartam sentetik olarak üretilen düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’na (EFSA) göre şekerden yaklaşık 200 kat daha tatlıdır. Aspartam, örneğin masa üstü tatlandırıcı olarak veya alkolsüz içecekler, sakız, yoğurt, dondurma, hardal, soslar, diş macunu, öksürük şurubu ve bazı vitamin tabletleri gibi gıdalarda insan tüketimi için uzun yıllardır onaylanmıştır.

Tatlandırıcı, etikette ismiyle veya E numarasıyla (E951) belirtilmelidir. Ancak tüketiciler genellikle üründe ne kadar olduğunu öğrenmezler.


ayrıca oku






IARC sınıflandırması ne anlama geliyor?


IARC, bir maddenin genel olarak insanlarda kansere neden olup olmayacağını değerlendirir. Test edilen maddeleri üç kategoriye ayırır: “muhtemelen kanserojen”, “muhtemelen kanserojen” ve “kanserojen”. Aspartam ilk olarak incelendi ve 320 başka maddeyle birlikte “muhtemelen kanserojen” kategorisine girdi.

Bununla birlikte, IARC, bir kişinin hastalık riski altında olması için ne kadar yemesi gerektiğini hesaba katmaz. Bu nedenle, bir maddenin muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırılması mümkündür, ancak bir kişinin genellikle gıda yoluyla aldığı miktar o kadar küçüktür ki, risk göz ardı edilebilir olarak kabul edilir. Aspartamda durum tam olarak böyledir.


kola sıfır




Coke Zero’daki bileşenlerin listesi

Kaynak: pa/dpa tema hizmeti/Andrea Warnecke

DSÖ ne diyor?


IARC’den farklı olarak risk analizi yapar ve tüketilen miktarı dikkate alır. IARC tarafından kullanılan çalışmaların yeterince açık olmadığını düşünüyor. Bu nedenle, önceki günlük maksimum tavsiyeleri kapsamındaki tüketimi zararsız bulmaktadır.

İnsanların her gün tüketmesi gereken maksimum aspartam miktarı nedir?


EFSA ve WHO’ya göre, kabul edilebilir günlük alım miktarı (ADI), vücut ağırlığının kilogramı başına 40 miligramdır. Bu miktar ömür boyu tereddütsüz alınabilir. DSÖ’ye göre, bu değere ulaşmak için, 70 kilo ağırlığındaki bir kişinin günde 9 ila 14 kutu, geleneksel boyutta, yüksek aspartam içeriğine sahip diyet içecekleri içmesi gerekiyor. Ancak tatlandırıcı miktarları içeceğe ve üreticisine göre değişir. Coca-Cola Switzerland, 2020’de İsviçre’de Coca-Cola zero ve Coca-Cola light’ın litre başına yaklaşık 130 miligram aspartam içerdiğini bildirdi. 70 kiloluk bir kişi, önerilen maksimum miktara ulaşmadan önce teorik olarak günde 20 litreden fazla içebilir.

Gelecekte aspartamlı yiyeceklerden kaçınmalı mıyız?


DSÖ güvence veriyor: Günlük maksimum seviyelerin altında kaldığınız sürece bunun için bir sebep yok. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), aspartamın en iyi araştırılmış tatlandırıcılardan biri olduğunu ve uluslararası uzman komiteler tarafından defalarca derecelendirildiğini söylüyor. BfR’nin de endişesi yok. Bununla birlikte, DSÖ genellikle hem şekerin hem de tatlandırıcıların azaltılmasını tavsiye eder. Meyve ile tatlandırmak daha iyi olur.


Sağlıklı beslenme hakkında daha fazlası


Gülümseyen kız balkonda taze turpla gözlerini kapatıyor.






Zeytinyağı, balık ve bol sebze - geleneksel Akdeniz mutfağı sağlıklıdır





“Yeşil” Akdeniz Diyeti





Çikolata kaplı çocuk






Şekerin birçok alternatifi var.  Ama kilo vermenize gerçekten yardımcı oluyorlar mı?








Tatlandırıcılar geleneksel şekerden daha mı sağlıklı?


Alman Beslenme Derneği’ne (DGE) göre tatlandırıcılar, diş çürümelerini önlemek için şekere iyi bir alternatiftir. Ancak tatlandırıcılar tek başına sizi zayıflatmaz. Ancak dengeli bir diyet ve egzersizle, herhangi bir enerji sağlamadıkları için kilo vermenize yardımcı olabilirler.

DSÖ Mayıs ayında farklı bir sonuca vardı. Kilo kontrolü için şekersiz tatlandırıcıların kullanılmamasını tavsiye etti. Bu sadece kısa vadede kilo vermenize veya daha fazla kilo almamanıza yardımcı olur. Araştırmalara göre, yetişkinlerde uzun süreli tüketim, diğer şeylerin yanı sıra tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şekersiz tatlandırıcılar, Stevia bitkisinden elde edilen ürünler de dahil olmak üzere tüm sentetik ve doğal tatlandırıcıları içerir.

Aspartamın kansere neden olabileceği şüphesi yeni mi?


Şüphe, çalışmalarda açıkça doğrulanmadan uzun süredir var. IARC’nin temel aldığı insanlarla yapılan üç yeni çalışmanın önemi yalnızca sınırlı. DGE sözcüsü Antje Gahl, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda aşırı yüksek miktarda tatlandırıcının kanser riskine işaret ettiğini söylüyor.

“Ancak, miktarlar insan tüketimi için hiç de olağan değil veya orantısız bir şekilde yüksek, bu nedenle insanlar için hiçbir doğrudan endikasyon elde edilemiyor.”


Kanser: önleme ve tedavi



Diğer uzmanlar yeni risk değerlendirmesi hakkında ne diyor?


doktor Stefan Kabish, Charité Berlin’in Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi’nde doktor okuyun:

“Aspartamın ‘muhtemelen kanserojen’ olarak sınıflandırılmasının günlük kullanımımızı değiştirmesi pek mümkün değil. Aspartam bağırsakta parçalanarak zararsız veya nicel olarak zararsız yan ürünlere ayrıldığından ve vücuda bozulmadan geçmediğinden, aspartam alımı ile kanser riski arasında nedensel bir bağlantıya dair büyük bir mekanik olasılık yoktur.

Yeni sınıflandırmanın soğukkanlılıkla karşılanacağını ve tüketicileri tatlandırıcılardan şekere geçmeye zorlamayacağını umuyoruz. Tatlandırıcılardan aktif olarak kaçınmak için sağlam bir neden yoktur, ancak tatlandırıcıları aktif olarak önermek için de hiçbir neden yoktur. Faydası küçük, zararı net olarak gösterilemiyor.”

Profesör Doktor. Jürgen Koenig, Viyana Üniversitesi Beslenme Bilimleri Kürsüsü Başkanı:

“IARC tarafından yapılan yeni aspartam değerlendirmesi benim için çok şaşırtıcı, çünkü değerlendirme, en azından mevcut bilgilere dayanarak, yapay olarak tatlandırılmış şeker tüketimi arasında ‘yalnızca’ pozitif ilişkiler bulunan üç çalışmanın sonuçlarına dayanıyor. içecekler ve kanser riski belirlendi.

Aspartamın olası bir kanserojen etkisi hakkındaki tartışmalar birkaç on yıldır devam etmektedir, ancak şu ana kadar bu kategoride resmi bir sınıflandırma yapılmamıştır. Bunun aspartam kullanımını ve tüketimini nasıl etkileyeceğini tahmin etmek zor.”


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Aha! On dakikalık günlük bilgi” WELT’in bilgi podcast’idir. Her salı ve perşembe bilim alanından günlük soruları yanıtlıyoruz. Podcast’e şu adresten abone olun: spotify, Apple Podcast’leri, derin dondurucu, Amazon Müzik veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.